book-c326b9aeAtt det är valår i år har väl kanske inte gått så många förbi. Politiken som den ser ut nu och det politiska klimat som råder diskuteras, debatteras, dissekeras och studeras under lupp jämt och ständigt. I antologin Det händer nu, som sammanställts och givits ut av fyra medlemmar i Feministiskt Initiativ, är det feminismen som är föremål för förstoringsglaset.

Det händer nu är en 202 sidor tjock samling av tankar och reflektioner kring vad feminismen egentligen är och vad den kan ge oss människor. 92 personer har bidragit till antologin, som består av texter, illustrationer och serier. Alla med samma ämne: vad är feminism för dig? Boken erbjuder alltså läsaren en mängd infallsvinklar på feminismen. Alla unika, och samtidigt lika. Alla genomsyras de av en kämpaglöd som ligger och brusar under ytan, som då och då briserar och skapar små explosioner i form av slagkraftiga meningar och kraftfulla ordföljder. Det finns en vilja i den här antologin, och den är svår att undgå.

Samtidigt som Det händer nu är en bok som är lätt att dras med i, en bok som är kul och lätt att läsa, är den lik väl en bok som fungerar lika bra att ta fram då och då för att läsa lite grann. Uppbyggnaden av innehållet – varvningen av illustrationer, serier och texter – gör det lätt att bläddra fram och tillbaka i boken och välja det som väcker intresse för stunden. Här finns kamp, humor och brutal ärlighet, och det är fritt fram för läsaren att välja och vraka.

Att feminism är det ämne som vänds och vrids på betyder inte att den här boken enbart tar upp kampen för jämlikhet mellan kvinnor och män. Här är det en intersektionell feminism som tas upp. En feminism som är till för alla: rasifierade, hbtq-personer, funktionsnedsatta, svarta, vita, kvinnor och män.

Det händer nu är baserad på och uppbyggd kring en enda fråga. En fråga som får otaliga svar. Ju fler svarsalternativ som erbjuds, desto svårare är det att inte ställa samma fråga till sig själv. Vad är feminism för mig?

Pin It on Pinterest

Share This