UPPTÄCK: Sky Ferreira – Downhill Lullaby

av | mar 28, 2019 | Artiklar, Ny musik, Upptäck

Efter sex långa år har Sky Ferreira äntligen släppt ny musik, och det är en abrupt vändning från hennes tidigare sound.

Låten som släppts är den första från hennes andra skiva, som ännu inte fått ett releasedatum. Det är en sävlig och stråkfylld låt, utan spår av de punkpopiga influenser som var så starka på förra skivan. Det är mörkare, tyngre och mer abstrakt. Mina tankar förs till en tidig Björk. Hennes röst låter också väldigt annorlunda, lägre och släpigare.

Texten är inte alls lika direkt som innan. Hon har lämnat berättelser om obesvarad kärlek och känslan av att inte passa in bakom sig. Vilket är förståeligt eftersom majoriteten av förra skivan skrevs när hon fortfarande var tonåring. Den här låten är mardrömslik med våldsam text. Hon skrev på twitter att hon velat att orkestern skulle spela som om de vore “en av fåglarna i snövit som sjunger under vatten samtidigt som den långsamt blir kvävd av plast”.

Antagligen har musiken färgats av en lång kamp mot olika skivbolag, där Ferreira slagits om att själv få bestämma över vilken musik som ska produceras och inte bli stöpt i en färdig popstjärnemall. Och det här är allt annat än radiovänlig pop.

Det är inte utan att jag blir besviken. Visst är det svårt att leva upp till förväntningarna som byggts upp under dessa sex år utan någon ny musik, men det går inte att hitta ett spår av den gamla Sky i den här låten. Det känns också som ett konstigt val för första släpp. Men det ska bli intressant att följa kommande låtar och jag hoppas att de ger oss en glimt av den gamla Sky.

Författare:
Emma Thimgren, Skribent

Fotograf: Press

Pin It on Pinterest

Share This