UPPTÄCK: Månskensbonden – Släkt i var och varannan gård

av | feb 12, 2018 | Ny musik, Upptäck

Med tre singlar i bagaget släpper Österbottensonen Månskensbonden nytt, och en kan börja skymta tecken på ett album.

Efter tre släppta singlar och tiotusentals lyssningar på Spotify släpper Månskensbonden nu sin fjärde singel. Bakom artistnamnet finner en Markus Berggren som, efter att band som Vasas flora och fauna visar vägen, valde att börja skriva sin musik på finlandssvenska. Själv kommer han från Kvevlax utanför Vasa i Finland och är den tredje generationens månskensbonde – en person som alltså jobbar som bonde efter vanlig arbetstid.

Nu släpps alltså hans fjärde singel och just det österbottniska arvet och landsbygden blir i den extra tydlig, vilket han i en intervju berättade var vad han ville att skivan skulle handla om. I Släkt i var och varannan gård sjunger Månskensbonden om ett rikt persongalleri med såväl “teneriffatanten” och “svetsglasögonsJesus”. Men största stjärnan är ändå Markus Berggrens dialekt, betoningar på orden, hur de förkortas, och som på så många vis påminner som om norrländskan melodiösistet.

Singeln skiljer sig en hel del från det senaste släppet Nattfilen som var en renodlad popdänga att dansa sent och hångla till. Släkt i var och varannan gård är betydligt mer melankolisk och har en vemodigare ton. Sett till alla fyra singlar som helhet törs jag dock lova att det kommande albumet är något att se fram emot.

Författare:
Clara Kron, Redaktör

Fotograf:
Frank A. Unger

Pin It on Pinterest

Share This