UPPTÄCK: Johan Airijoki – Luffarvisan

av | feb 5, 2019 | Ny musik, Upptäck

Efter tre album väljer Johan Airijoki, lite oväntat, att börja det nya året med en Astrid Lindgren-cover. Oväntat, ja. Men satan så bra.

När jag tänker på Johan Airijoki tänker jag på tunga gitarrer, mörker, malm och medvetenhet. Tunga gitarrer, som sagt, men texter som spelar minst lika mycket roll. Och så en publik så hängiven att dess like knappt ses i Stockholm, varje gång han lämnar norr blir som ett väckelsemöte.

Efter tre album, varav det senaste släpptes bara i fjol, så släpper Airijoki nu nytt material. Och förvånar, minst sagt, med att inleda med en Astrid Lindgren/Gösta Linderholm-cover på Luffarvisan från filmen Rasmus på luffen.

Men satan så bra han gör det! Trots att alla som vuxit upp i Sverige efter 1981 borde ha originalet inpräntat i blodet, och sky alla andra versioner, så fastnar en direkt, undrar vad som kommer efter nästa hörn, funderar över hur dessa fåglar hänger ihop med Airijokis egna i Tomtebloss, en förundrad och förundras över hans förmåga att göra nytt av något så ovanligt välbekant.

Att kunna göra barnfilmsesoundtrack till liv och död-allvar är få förunnat, men i detta fall är det ren och skär magi.

Författare:
Clara Kron, Redaktör

Pin It on Pinterest

Share This