UPPTÄCK: Conan Gray – Maniac

av | dec 27, 2019 | Ny musik, Upptäck

Senaste Youtube-födda artisten Conan Gray är på god väg att bli nästa flickidol, och en betydligt mer sund sådan. 

Den 21-åriga amerikanska småstadskillen Conan Gray går i Troy Sivans fotspår och låter som både Harry Styles och Børns lillebror i sin drömmiga falsett. Gray har Styles nyförvärvade queerhet, hårman och pojkaktiga charm, men utan självgodheten. Han har också en smula av Michael Jackson och The Weeknds silkeslena vibb i sin röst. Trots att Conan startade på Youtube och har en kanal med 1,64 miljoner prenumeranter har han hittills mest förblivit internets darling.

Conans musik är böljande pop vars refränger naglar sig fast i hjärnan. Skickligt skrivna texter som hamnar mitt emellan tonårsrealism och någon slags drömvärld. Vanliga teman som att känna sig ensam eller att crusha på någon får med Conans ögon en ny spinn, vilket inte är helt vanligt. Conan skriver all sin musik själv och hittills är den producerad av Daniel Nigro, som jobbat med en rad stora namn inom popen, bland annat Carly Rae Jepsen och Sky Ferreira. Lorde är hans största förebild och visst hörs hennes influenser i det mest melodramatiska.

Förra hösten släppte Conan EP:n Sunset Season och sedan dess har det kommit ytterligare en rad singlar, senast hans medryckande och hitdoftande break up anthem Maniac. Bäst hittills är dock den betydligt mer melankoliska Comfort Crowd som är en hyllning till tryggheten i vänskaper. Det är dream pop med en hint av psykedelia, soul och indie. Han är förbi det tidigare soundet som hade tydliga referenser till Taylor Swift, inte minst lyriska.

Grays debutalbum har blivit annonserat men när vi kan förvänta oss det är ännu inte klart. Tills dess finns en hel del singlar att lyssna in sig på.

Författare:
Emma Thimgren, Skribent

 

Pin It on Pinterest

Share This