UPPTÄCK: Arca – Arca

av | Apr 9, 2017 | Ny musik, Upptäck

Nu har den experimentella musikern Arca släppt sitt nya album.

Den Venezuelanske London-baserade Alejandro Ghersi, som går under namnet Arca, släpper nu sin femte skiva. Arca, som har producerat och skrivit låtar åt storheter som Björk, Kanye West och FKA Twigs, väljer nu att själv sjunga på sitt modersmål vilket gör det till hans mest melankoliska och intima album hitintills.

”Arca” betyder ungefär en sorts ask på spanska, och är talande för albumet och Arcas skapande. Musiken blir Arcas ask, en ram som kan fyllas med någonting föränderligt och värdefullt. Genom sina nyskapande musikvideor och samarbetet med konstnären Jesse Kanda ifrågasätter Arca identitet såväl som könstillhörighet. Samtliga av albumets tretton spår har enkla titlar såsom Miel (honung) och Whip (piska). Titlarnas enkelhet återspeglar Arcas sårbarhet, här finns en närhet och direkthet som även återfinns i texterna som till stor del ska ha improviserats fram.

Albumet skiljer sig från hans tidigare skapelser, men samtidigt är det en bekant abstrakt ljudbild. Hur skildrar man intensiv melankoli? Arca visar här en bred spännvidd i sitt uttryck för en inneboende sorg. Från spåret Anoche som påminner om en katolsk prästs ångerfulla bekännande, till Desafio, som för tankarna till en regelrätt R’n’b-hit i en ambient förklädnad.

Författare:
Saskia Rubensson

Relaterade artiklar

Pin It on Pinterest

Share This