Two Year Vacation: “Vi försöker förmedla en känsla vi tycker om”

av | apr 2, 2019 | Framsida Startslider, Intervjuer

Two Year Vacation släppte albumet Slacker Island för bara några dagar sedan. Vi har pratat med bandet om inspiration, hur en bestämmer sig för ett sound och vad de har offrat för att vara med i bandet.

Slacker Island är ute nu, hur känns det?
– Det känns otroligt läskigt och hur kul som helst, vi har ju jobbat på skivan i två år och nu kan man inte höja basen eller sänka sången i refrängen längre. Det känns som vårt barn ska flytta hemifrån.

Albumet är fyllt av poppiga toner som en får sommarkänslor av, vart fick ni inspirationen till albumet från?
– Vi plockar inspiration från väldigt många håll, det har varit allt från den föråldrade inredningen på en restaurang till Holger Czukay. Mer generellt inspireras vi av känslor och vad som framkallar känslan är sekundärt, vi försöker förmedla en känsla vi tycker om.

Det känns som att ni har arbetat mycket utifrån ett tema på albumet. Hade ni en tanke på vad ni ville att albumet skulle handla om innan ni började att skiva och producera?
– Konceptet var klart innan vi började skriva låtarna, men temat har alltid varit som en abstrakt rubrik. Vi har inte strukit några låtar för att de inte handlade om salami.

Finns det någon speciell artist eller band som ni har inspirerats av under processen?
– Vi är fem stycket extremt musikintresserade människor utan några som helst gränser, så influenserna har ändrats många gånger under arbetets gång. Men några favoriter har varit !!!Going Places!!! med Herb Alpert och valfritt med Mayhem.

”Vi ville att det skulle låta
som att man vill ta en öl till.”

Hade ni alltid en tanke på att det skulle låta somrigt och glatt eller var ni inne på något annat spår under processen?
– Vi ville att det skulle låta som att man vill ta en öl till. Ett soundtrack till den bubbla som du vill stanna lite längre i. Men oavsett vad du stoppar ned i Two Year-maskinen låter det som oss i slutändan, i idéstadiet kan det låta som Slayer men så ändrar man lite och så blir det ”I Forgot Your Name”.

Kommer ni ihåg stunden när ni kände att ni var klara med albumet?
Det kom en stund när rödvinet tog slut och systemet hade stängt, då gick vi hem.

Jag förstår det som att ni offrat mycket för bandet, har ni det?
– Vi har haft det väldigt svårt att behålla våra jobb, varje månad är en kamp om överlevnad men det är värt varenda sekund. David i bandet har till exempel sagt upp sig tre gånger sen 2016 för att kunna turnera.

Vad har ni planerat för 2019?
– Vi har alltid älskat att spela live, så det är mest det vi kommer fokusera på.  Den 17 april intar vi matsalen på Pustervik, ett kärt återseende. Ganska kort därefter gör vi tio datum i Tyskland följt av festivaler i bland annat Danmark och England i sommar. Sedan får vi väl köpa nya Västtrafik-kort och pallra oss iväg till studion igen.

Författare:
Emma Isberg, Skribent & redaktör

Fotografi:
Emil Daniel

Pin It on Pinterest

Share This