I den andra och avslutande delen tipsar Jonatan Westerlind nya och gamla tv-serier som kommer att förgylla er höst.

Westworld Foto: JOHN P JOHNSON/HBO

Westworld Foto: JOHN P JOHNSON/HBO

Westworld

Jag gick in i Westworld utan att varken sett filmen från 1973 eller ha läst på så mycket om handlingen. Jag ville komma in i serien utan att några tidigare intryck vilket gjorde att jag hade förhoppningar på att få se en riktigt välproducerad westernserie med vissa sci-fi-inslag. Där hade jag väldigt fel, Westworld är nämligen en renodlad sci-fi-serie och den fejkade western-miljön utgör endast en kuliss, en spelplan där gästerna kan leva ut sina innersta och mest djuriska fantasier. Parken väcker något i gästerna, de är fria att bete sig hur som helst mot värdarna som är robotar som helt ser ut som människor. Även fast det är ett ämne som tagits upp i många filmer de senaste åren (exempelvis Her och Ex Machina) så leder det till frågan kring vilket värde artificiell intelligens har, när får en fullt medvetande varelse sitt värde?

Westworld går alltså inte att jämföra med exempelvis HBO-serien Deadwood som är renodlad western. Den delar seriens karaktärsrikedom, men den har även likheter med True Detective (i alla fall första säsongen) i det att det finns en känsla om en ständigt närvarande fara, något som kan slå till när som helst. Att skapa en sån känsla är bland de mest effektiva sätten väcka intresse och krypa in under skinnet på sina tittare.

Vilka borde se den: Alla som gillar sci-fi och HBO
Var finns den: Nytt avsnitt varje måndag på HBO Nordic

Breaking News med Filip och Fredrik Foto: DPlay

Breaking News med Filip och Fredrik Foto: DPlay

Breaking News med Filip och Fredrik

Den svenska marknaden för tv-sänd satir är inte direkt något att hurra för. Inte för att Breaking News är satir, men svensk tv har länge saknat ett tv-program som på ett så underhållande sätt kan leverera kommentarer på den tid vi lever i. De har tagit upp allt från Danny Saucedos användning av begreppet kognitiv dissonans till sexismen i Nyhetsmorgon. Det är kanske ingen nyhet, men den här säsongen av Breaking News befäster att ingen i svensk tv kan göra konstig stämning så underhållande som Filip och Fredrik, oavsett om det är med indiebandet Pascal eller med en full Robert Aschberg.

Allra bäst har det dock blivit när Filip och Fredrik blivit politiska på riktigt, som när de pratat om white-washingen av Sverigedemokraterna, eller dragit en linje mellan SD och Metallica.

Vilka borde se den: Folk som gillar Filip och Fredriks podcast och The Daily Show
Var finns den: Alla avsnitt ligger ute på dplay.se

South Park Foto: Comedy Central

South Park Foto: Comedy Central

South Park säsong 20

Behöver man tipsa om en serie som sänts i 20 säsonger och är en av de mest kända i världen? Ja, efter ett par svaga säsonger är South Park sedan en säsong tillbaka och lika bra som någonsin. Säsong 20 fortsätter på det inslagna spåret att alla avsnitt hänger ihop med varandra och nu handlar det om amerikanska valet, internettroll och splittring i samhället. Det finns ingen humor lika bisarr men ändå lika träffsäker som den som kommer fram genom Cartman, Stan, Kyle, Kenny och de andra i byn South Park, Colorado.

South Park har aldrig varit mer politiskt eller mer skruvat än vad det är just nu och att missa den här säsongen är en synd! 

Vilka borde se den: South Park-fans såklart, och alla andra som gillar politisk och/eller bisarr humor
Var finns den: Just nu går den inte att se lagligt från Sverige men den lär dyka upp på Viaplay så småningom

Pin It on Pinterest

Share This