Varje höst kommer det en hel del nya tv-serier, och varje höst blir det alltid ett projekt att försöka förstå sig på vilka som en borde se och vilka en borde kasta bort direkt. För att förenkla det hela för er kommer Popmani i två delar tipsa om sex olika tv-serier, och förhoppningsvis hittar ni någon favorit i höstmörkret.

I första delen tipsar film- och tv-redaktören Karin Brorson om några guldkorn som hon tycker att ni borde kolla in.

Natascha McElhone och Kiefer Sutherland i Designated Survivor. Foto: Ben Mark Holzberg/ABC

Natascha McElhone och Kiefer Sutherland i Designated Survivor. Foto: Ben Mark Holzberg/ABC

Designated Survivor

Kiefer Sutherlands nya tv-serie Designated Survivor är en solklar deltagare på vår tipsa-lista. Redan i januari blev den uppmärksammad då den vann kategorin ”Most Exciting New Series” i Critics’ Choice TV Award 2016.

När alla viktiga människor som styr USA är samlad på en och samma plats utses en designated survivior som håller sig skyddad och hemlig. Tom Kirkman får äran att vara överlevaren när en attack mot presidenten sker. Plötsligt går Kirkman från att vara en ganska oviktig bostadsminister till president.

Varje vecka kommer det upp ett nytt avsnitt på Netflix, som man kan avnjuta när man vill. För det är verkligen en njutning att se Designated Survivor. Den är bra gjord på många olika sätt. Både hur den är filmad, skriven och framförd av skådespelarna.

Vilka borde se den: Alla ni som gillar politiska serier och kanske vill ha en motståndare till House of Cards
Vart finns den: Nytt avsnitt varje vecka hos Netflix

Edoardo Ballerini och Logan Marshall-Green i Quarry. Foto: Cinemax

Edoardo Ballerini och Logan Marshall-Green i Quarry. Foto: Cinemax

Quarry

I Cinemax nya serie som startade i september åker vi tillbaka till 1970-talet. Det märks att regissörer och skapare har tidigare varit inblandade i serier såsom Rectify och Banshee. Det är våldsamt men ack så bra. Serien är baserad på succéböckerna skrivna av Max Allan Collins.

När Mac Conway, även kallad för Quarry, återvänder från Vietnam vänder både hans nära och kära samt allmänheten honom ryggen. Motvilligt dras han in i ett närverk av mördare samtidigt som han plågas av sina minnen från kriget.

Som jag tidigare skrev är Quarry våldsam och stundtals obehaglig men väldigt stämningsfull. Serien utspelar sig 1972, men de kastar inte in onödiga tidsaspekter som en ofta gör i tv-serier för verkligen visa vilken tid en är i. Man drivs in i historien om antihjälten Mac Conway och tappar bort sig själv lika mycket som han själv är vilse.

Vilka borde se den: Alla som gillar karaktärsdrivna tv-serier
Vart finns den: Nytt avsnitt varje vecka hos HBO Nordic

Mandy Moore och Milo Ventimiglia i This Is Us. Foto: Ron Batzdorff/NBC

Mandy Moore och Milo Ventimiglia i This Is Us. Foto: Ron Batzdorff/NBC

This Is Us

Tänkte endast tipsa om tv-serier ni kan hitta på svenska kanaler eller streamingtjänster, men eftersom det här är den mest omtalade tv-serien just nu fick den en plats den med. Även den här serien vann pris för ”Most Exciting New Series” i Critics’ Choice TV Award 2016.

Serien följer ett par människor med samma födelsedag. Rebecca är gift med Jack och höggravid. Kevin är en skådespelare som tar av sig tröjan i varje avsnitt av sin såpopera och hans tvillingsyster försöker gå ner i vikt. Plus Randall, en lyckad advokat som söker efter sin biologiska fader.

Det här är en väldigt mysig serie som verkligen handlar om kärleken och kanske en av de viktigaste nämligen kärleken inom familjen. This Is Us är en varm serie som skapar känslostormar utan dess like. Vi kan ju alltid hoppas på att den snart kommer till en svensk kanal.

Vilka borde se den: De som gillar mysiga serier med fokus på familjen och dess relationer

Pin It on Pinterest

Share This