Modeskribent Ellen Pan listar trenderna, fenomenen och personerna som det snackats om extra mycket i modevärlden den senaste veckan.


katyp

Jeremy Scott erövrade Super Bowl
Superbowl är känt för sina uppseendeväckande halvtidsakter. Showen, som ses av över 100 miljoner tittare i USA, gick återigen av stapeln i måndags och den här gången var det Katy Perry som stod för underhållningen. Rida på ett gigantiskt robotlejon och flyga genom luften på en sprakande stjärna var bara några av Perrys bestyr under uppträdandet. Men det som varit mest omsnackat i efterhand är artistens olika ombyten, som alla designats av Jeremy Scott. Scott skapade fyra olika outfits delvis inspirerade av sina tidigare verk. Eldflammorna på den inledande klänningen känner vi igen. Look nummer två, som Perry bar till låten California girls, var inspirerad av en badboll. När rapparen Missy Elliot dök upp på scen bytte Perry om till en sportig jersey för att sedan avsluta i en spektakulär stjärnbeprydd långklänning. Bra jobbat, Scott!


Guggenbergers visning under Fashion Week. Foto: Kristian Löveborg.

Guggenbergers visning under Fashion Week.
Foto: Kristian Löveborg.

Svenskt hopp i designertävling
För tionde året i rad premieras en lovande ny modeskapare på tävlingen Designer’s Nest i Köpenhamn. Finalisterna, som kommer från olika designskolor i Skandinavien, visar årligen på Köpenhamns modevecka för att slåss om det ärofyllda priset. Årets vinnare blev Rolf Ekroth från Aalto-universitetet i Helsingfors. ”Fantastiska färger och fantastisk manipulation av material” var juryns motivering. Tvåa blev ingen mindre än vårt svenska hopp Patrik Guggenberger, som även visade på Berns förra veckan – en klar favorit i mina ögon! Även på tredje plats kom en svensk nykomling, Sara-Lovise Ewerton från Borås Textilhögskola.


Foto: Fashionwirepress.com

Foto: Fashionwirepress.com

Viktor & Rolf går i Gaultiers fotspår
Nederländska Viktor & Rolf visade nyligen sin blomstrande couture-kollektion i Paris. Nu tillkännager designerduon att de lägger ner sina ready-to-wear-kollektioner för att istället satsa på couturekläderna och doftsegmentet. ”Vi känner ett starkt behov av att fokusera på våra konstnärliga rötter” säger Viktor Horsting till WWD. Tiden som lades ned på RTW begränsade duons kreativitet, menar han. Personligen ser jag positivt på att märket tar ett steg i denna riktning, då jag tycker att det alltid varit snäppet starkare i sina couture-kollektioner. Frågan är om vi ser ett mönster nu när det stora modehuset går i Jean Paul Gaultiers fotspår?


altefotboll
Svenskt mode möter svensk fotboll

AltewaiSaome är som bekant en stadig favorit på den svenska modescenen. Märket känns igen på sin sportiga estetik och kanske är det just därför de valts ut för att designa det svenska damlandslagets fotbollströjor inför sommarens VM. Duon tvekade inte en sekund när de tillfrågades av Adidas, som vanligtvis designar landslagets kläder. Och visst ser vi små element av Natalia Altewai och Randa Saome när vi synar kläderna i sömmarna – bland annat har de inkorporerat vårkollektionens meshmaterial som en udda detalj. Man har även valt starka färger med rött som en oväntad accent. Kul tycker jag, att svenskt mode och svensk sport kan mötas och resultera i något nytt.

Pin It on Pinterest

Share This