Modeskribent Dunja Horvatovic listar trenderna, fenomenen och personerna som det snackats om extra mycket i modevärlden den senaste veckan. Här är den gångna veckans höjdpunkter:


gigi_tommy
Veckans modellkollektion
Gigi Hadid är den senaste i raden av modeller att lansera klädkollektioner baserade på sin egen stil, denna gång tillsammans med Tommy Hilfiger. Kollektionen vid namn Gigi by Tommy Hilfiger kommer att bestå av sportkläder, skor, accessoarer och en ny doft. Gigi Hadid är också aktuell som ansiktet utåt för Tommy Hilfiger Sportswear 2016.


beth-ditto
Veckans kändiskollektion
Beth Ditto från The Gossip gör en kollektion för Jean Paul Gaultier. I veckan kom ett smakprov i form av en T-shirt med tryck föreställande Gaultiers konformade korsett. Dito, som 2010 gick modell för Gaultier, beskriver kollektionen som bekväm och cool, med färgstarka mönster och skräddade plagg som idag är ovanliga i större storlekar. En del av intäkterna kommer att gå till Dittos Girls Rock Camp Foundation, ett musikinriktat kollo som jobbar för att stärka unga tjejers självförtroende. Kollektionen kommer att finnas i storlekar upp till EU60 och lanseras i sin helhet i februari.


dior_adVeckans lagändring
Frankrikes parlament har röstat fram en lagändring som förbjuder modellagenturer att anställa modeller som är ”överdrivet smala”. Modellerna måste hädanefter ha certifikat som styrker att de är friska. Även retuscherade bilder som visar modellen som smalare eller bredare än originalet ska markeras som manipulerade. Straffet för den som bryter mot lagen kan bli upp till sex månaders fängelse. Spanien, Italien och Israel har sedan tidigare liknande lagar.Veckans miljöinsats
Prada Group gick i veckan ut med en ny miljöpolicy och hemsida som ger detaljerad inblick i modehusets miljöarbete. Under 2014 minskade modehuset sitt avfall med sex procent och ökade sin återvinning med 19 procent. Miljösatsningen går bland annat ut på att använda återvunnet papper till förpackningar och minska koldioxidutsläppet genom användning av LED-belysning.


fwlogga_aw_2015_liten
Veckans modeevent
Fashion Week Stockholm görs om och satsar på flera publika evenemang. Ett antal biljetter till utvalda visningar kommer att finnas till försäljning och Swedish Fashion Talents kommer att hålla en utställning, öppen för allmänheten, efter visningen. Kulturhuset Stadsteatern tar över som officiell visningsarena från Berns, som dock förblir en central visningsplats. Modeveckan, som visar AW16, äger rum 1-3 februari och visningsschemat presenteras i slutet av året.

 

Pin It on Pinterest

Share This