Moderedaktör Nicklas Kihlberg listar trenderna, fenomenen och personerna som det snackats om extra mycket i modevärlden den senaste veckan. Här är den gångna veckans höjdpunkter:


AltewaiSaome för Wesc

AltewaiSaome för WeSC

Veckans modekarusell
Den senaste veckan har en liten karusell snurrat runt på den svenska modescenen som rör WeSC. Företaget har gått in i vad man kallar en mer expansiv fas och förvärvat The Shirt Factory, ett aktieköp för 28 miljoner kronor men som ledde till att WeSCs egna aktie tappade i värde på börsen. Bolagets aktier har rasat i värde sedan bolaget börsintroducerades för sju år sedan. Samtidigt har det blivit känt att Carin Wester tagit över det kreativa ansvaret för WeSCs damkollektion, hennes första kollektion för märket börjar säljas nu i veckan. I juni lämnade ju Natalia Altewai och Randa Saome, från AltewaiSaome, samma position då deras avtal med bolaget löpte ut.


imageVeckans ansikte utåt
I veckan har vi kunnat följa Jared Leto när han tagit över Guccis snapchat-konto med väldigt konstnärliga alster. Nu är det också klart att Leto blir ansiktet utåt för Guccis kommande parfymkampanjer.


Från Louis Vuittons senaste cruisekollektion.

Från Louis Vuittons senaste cruisekollektion.

Veckans vårplanering
Trots att vi är mitt uppe i pre-fall är det dags att börja tänka på pre-spring, med andra ord modehusens cruise- och resortkollektioner. I veckan blev det klart att Louis Vuitton visar sin i Rio de Janeiro i maj, senare i sommar blir ju Rio en olympisk stad, kanske tar LV fasta på det? Sedan tidigare vet vi att Gucci visar sin kollektion i London och Chanel i Havanna på Kuba.


rafsimons_farvalVeckans försening
Modevärlden har varit i beredskapsläge nu under en tid i väntan på vilka som ska ta över rollerna som kreativ chefer på Lanvin och Dior. I veckan meddelade Dior att det kommer att dröja innan det offentliggörs en ersättare för Raf Simons. Både kommande couture- och rtw-kollektionen kommer att skapas av Diors designteam. Dior anser själva att de har ett tillräckligt starkt team som gör att de har råd att vänta.


Bea Szenfeld
Veckans julpapper

Bea Szenfeld har tagit fram årets julklappspapper för Gallerian i Stockholm. Pappret är en homage för alla de som inte slänger pappret när klapparna är öppnade utan viker ihop och sparar. 200 000 kilo julklappspapper slängs varje år. Pappret finns också i ett välgörenhetsark där intäkterna går till Rädda Barnen.Årets papper


Ida Klamborn Foto: Johan Avedal

Ida Klamborn
Foto: Johan Avedal

Veckans nominerade
Nomineringarna till ELLE-galans mest prestigefyllda pris, Årets designer blev offentliga i veckan. Galan äger rum en 15 januari och de nominerade (med motiveringar) är:

Ida Sjöstedt
Pasteller, paljetter, spets och tyll. Rosenrött och bubbelgumsrosa. Ida Sjöstedt hyllar det tjejiga och utmanar idén om det skandinaviskt enkla med en glitterstark signaturstil. Från catwalk till ateljésytt – romantikens drottning regerar.

Ida Klamborn
Ett stort socialt patos, en övertygande look och en osviklig känsla för snitt, silhuett och moderna kontraster. Designstjärnan Ida Klamborn går från klarhet till klarhet med signaturstarka kollektioner som fullkomligt golvar oss.

Roland Hjort/Whyred
Skräddad sexighet och en tidlös, nonchalant elegans med stark här och nu-känsla. Roland Hjort vänder tillbaka till Whyreds rötter och uppdaterar sina egna svenska klassiker till nya självklara modehits – att älska en lång tid framöver.

Pin It on Pinterest

Share This