Modeskribent Dunja Horvatovic listar trenderna, fenomenen och personerna som det snackats om extra mycket i modevärlden den senaste veckan.


carine-roitfeld
Uniqlo gör kollektion med Carine Roitfeld
Modedesign tar hjälp av modepress när Uniqlo gör en höst- och vinterkollektion med Carine Roitfeld, global moderedaktör för Harper’s Bazaar och tidigare chefredaktör för Vogue Paris. Resultatet är en damkollektion bestående av ett fyrtiotal plagg som inspirerats av Roitfelds intryck av modeindustrin och skapats av Roitfeld och Uniqlos designchef Naoki Takizawa. Uniqlo har tidigare samarbetat med Ines de la Fressange och Jil Sander. I höst lanserar de även ett samarbete med Christophe Lemaire, före detta kreativ chef på Hermès.


liya-kebede-vogue
Kebede är Vogue Paris första svarta modell på fem år
Senaste numret av Vogue Paris frontas av Liya Kebede och markerar slutet på en fem år lång frånvaro av svarta modeller på tidningens omslag. Kebede slog igenom 2002 som omslagsmodell för just Vogue Paris, som då tillägnade hela numret till henne. Senast Vogue Paris hade en svart omslagsmodell var 2010, då Rose Cordero fick det prestigefulla uppdraget. Jourdan Dunn blev tidigare i år den första svarta modellen sedan 2002 att pryda omslaget till Vogue UK.


KV-H-OPEN ROODVattentorkan i Kalifornien skapar problem i jeansindustrin
För fjärde året i rad har södra Kalifornien drabbats av torka. Nu tvingas jeansindustrin i området hitta alternativa metoder för sin tillverkning. Södra Kalifornien beräknas vara världens största leverantör av premiumdenim och står för 75% av tillverkningen i USA. Vatten är en huvudkomponent i jeansproduktionens olika steg. Omkring 34 liter vatten används i produktionen av ett par klassiska Levi’s 501 jeans och nära 3,800 liter vatten används under jeansens livstid. Följder av torkan beräknas bli mindre tvättvatten, prisökningar eller tilläggsavgifter för vattenförbrukning.


jarlos“Jarlos” blir första gayparet att skriva på modellkontrakt
Modellparet John Tuite and Carlos Santolalla, även kända som Jarlos har skrivit på kontrakt med agenturen Fusion, och därmed blivit det första gayparet att scoutas och signas tillsammans. I samband med händelsen uppmärksammas också att den gayvänliga modeindustrin inte alltid är så gayvänlig. Många modellagenturer ber sina modeller att dölja sin homosexualitet, vilket var anledningen till Tuite och Santolalla avbrutit sina tidigare kontrakt. Jarlos har byggt upp sitt varumärke tillsammans, de har tidigare gjort en kampanj för DKNY och blivit stora på Instagram, där de för närvarande har 25 300 följare.


vansotherTill sist…
De något omaka varumärkena Vans & Other Stories har släppt en minikollektion där ikoniska Vans-siluetter tolkats i & Other Stories lyxiga material och prickiga mönster. Kollektionen bärs upp av 86-åriga modellen Daphne Selfe, känd som världens äldsta supermodell.

Pin It on Pinterest

Share This