Popmanis Nicklas Kihlberg listar trenderna, fenomenen och personerna som det snackats om extra mycket i modevärlden den senaste veckan.

__________________________________________________

H&Ms olympiska outfit

hm

Skisser från H&M.

Jag skulle inte kalla mig för någon sportfantast men när det är stora mästerskap så sitter jag bänkad i soffan. Än mer intressant blir det ju när man ser OS ut ett modeperspektiv! I veckan blev det klart att H&M kommer designa de plagg våra svenska olympier kommer bära vid de olympiska spelen 2014 och 2016. Kläderna kommer dessutom ligga till grund för en utökad sportkollektion företaget lanserar i januari 2014. Plaggen tas fram i samråd med idrottsstjärnor och jag såg på Twitter att både Anja Pärson och Susanna Kallur provat kläderna och var mycket nöjda. Ur ett modemässigt perspektiv tycker jag att det verkar lovande. Dessutom är det ett utmärkt sätt att marknadsföra H&M som ett svenskt företag.

Det våras för Schiaparellis återuppståndelseschiaparelli
Elsa Schiaparelli är en modeskapare som gjort betydande insatser för modet. Hon etablerade sig samtidigt som Coco Chanel och sågs då som hypermodern. Elsa Schiaparellis namn har dock inte haft lika stor igenkänningsfaktor genom åren, jämför med Chanel. I veckan har det dock tisslats och tasslats kring huset Schiaparelli. Designern Christian Lacroix kommer göra en couturekollektion för märket som ska visas på modeveckan i juli. Dessutom talas det om att Marco Zanini på något sätt även han kommer kopplas till Schiaparelli, kanske som ny chefsdesigner. Zanini har arbetat med både Dolce & Gabbana och Versace. Troligtivs kan nu Schiaparellis namn få en återuppståndelse. Jag hoppas!

Gallianos Eurovision-outfit stoppas
Eurovision Song Contest står för dörren och det är en dryg månad kvar till spektaklet brakar loss i Malmö. Men jag kan inte dra mig till minnes att tävlingen fått det att skaka i modevärlden, åtminstone inte den riktigt stora modevärlden. Det gäller Israels bidrag som kommer framföras Moran Mazor. Designern John Galliano hade gått med på att skapa en scenoutfit åt artisten, men det har väckt protester. Anledningen är Gallianos anti-semitiska uttalanden för snart två år sedan som gjorde att han tvingades lämna Dior. Israels motsvarighet till SVT säger att de inte på några grunder kan tillåta en anti-semit designa artistens scenkläder. För ett tag sedan verkade det som om modehuset Oscar de la Renta kunde förbise uttalanden och välkomna Galliano.
Men troligtvis kommer det dröja en lång tid innan Gallianos uttalanden glöms bort, om de någonsin gör det.

Foton: Lindex och Bik Bok.

Foton: Lindex och Bik Bok.

En himla massa samarbeten
Att artister, skådespelare och kända modeskapare gör samarbeten med stora kedjor är ju ingen nyhet. Det största nyheten de senaste veckorna lär väl vara Beyoncés samarbete med H&M? Senaste veckan har ytterligare två samarbeten presenterats. Penélope Cruz kommer att fronta Lindex tre kommande kampanjer och tvillingarna Mary-Kate och Ashley Olsen ingår designersamarbete med kedjan Bik Bok. Gång på gång känns det som att jag ställer sig frågan: Hur kan hen ställa upp på det här? Det känns som om man måste hitta på något nytt. En svensk kvällstidning skrev förresten att Cruz och Beyoncé nu skulle ställas inför en ”modefight”. Men det kan man ju inte snacka om – Queen B är Queen B.

Till sistysl
… vill jag bara referera till den krönika jag skrev för ett par veckor sedan, Sveket mot YSL, med anledning av att Marilyn Manson kommer bli Saint Laurent Paris nya ansikte utåt. Jag såg den här på Instagram i veckan och den åkte direkt till toppen av min måste ha-lista!

Pin It on Pinterest

Share This