Paris är som vanligt sist ut av säsongens modeveckor och bjöd bland annat på Alexander Wangs sista visning för Balenciaga och flygplatslajv från Chanel. Popmanis moderedaktör Nicklas Kihlberg har bevakat visningarna i Paris och sammanfattar nu höjdpunkterna.


Maison Margiela
Även om John Galliano själv inte syns på visningen hymlar plaggen verkligen inte med att framhäva hans vision, en helt annan vision för Margiela än vad många av modehusets kunder förknippar märket med. Kollektionen är ett hopplock av 50-tal, 90-tal, geishor och färgexplosioner. Den här kollektionen är ännu mer Galliano än tidigare och även om det finns små suckar av MMM kvar smusslar Galliano in sig själv överallt. På samma gång är det en väldigt relevant och mindre aggressiv Galliano som träder fram. Dessutom går det inte annat än uppskatta unga män och kvinnor som alla är kläda i mjuka och avslöjande klänningar och byxdressar.

imageSe hela kollektionen här.


Balenciaga
Det är Alexander Wangs sista kollektion för Balenciaga vi får bevittna, en kollektion som känns både sällsam, sårbar och samtidigt stark. Wang själv säger att han verkligen klev ut från sin trygghetszon den här gången när han presenterar en kollektion i helvitt. Det är kontrastfyllt både från vad Wang gjort tidigare och från hur han själv klär sig – alltid i helsvart. Kollektionen känns modern och är skulpterad på ett lekfullt sätt samtidigt som den känns gammalmodig och näsan historisk, fortfarande alltså helt i motsats från vad Wang brukar leverera. Men kanske är det just en historisk kollektion som Wang försöker åstadkomma? Åtminstone kunde han ta fler risker den här gången. Wang lämnar modehuset med flaggan högt och kan nu fokusera på sitt eget märke vars visning i New York i september faktiskt var mer välbesökt än Balenciagas.

imageSe hela kollektionen här.


Chanel
Vi är vana vid att Chanel slår på stort visningsmässigt och den här gången lajvas det flygplats. Modeller checkar in, flygplatspersonalen eskorterar och avgångstider blinkar. Chanel har också tendensen att kollektionsmässigt ständigt pricka ett märkligt ingenmansland någonstans mellan hypermodernt och uråldrigt. Den här gången är det dock något mer modernt än vanligt, vissa plagg och kombinationer är till och med hypermoderna och nästintill banbrytande. Det finns en befriande kreativitet i den här vårkollektionen och det känns nästan uppfriskande att se intressanta snitt, djärva accessoarer, spännande färgkombinationer, vass trendkänslighet och plast(!). Samtidigt finns alla gammalmodiga mönsterkonstruktioner. tråkiga koftor och märkliga hattar fortfarande kvar där. Men det här är ändå lite av Chanels tjusning. Det modehus som varje säsong lägger mest pengar på sitt teaterstycke gör också det mode som troligtvis kan tilltala flest.

imageSe hela kollektionen här.


Saint Laurent
Jag erkänner villigt att jag har haft svårt att acceptera kombinationen Saint Laurent och Hedi Slimane sedan allra första början. För mig fungerar det inte. Återigen presenterar han en kollektion som känns intetsägande, tråkig och helt enkelt menlös. Det är Kate och Courtney i lack, läder, ormskinn, prinsesskronor och gummistövlar på det. Samtidigt är många av plaggen i sin enskildhet genialiska och de kommer bli kommersiella succéer den här gången också. Det här är Saint Laurents stora fördel men möjligtvis också den stora nackdelen? Helheten är uttryckslös och mekanisk. Saint Laurents ägare jublar över den kommersiella succén. Samtidigt är en av modevärldens starkaste dragningskrafter att det är drömmar som säljs. En dröm om en annan värld. Det känns som att de flesta som såg visningen nu börjar vakna ur Slimanes dröm, möjligtvis kommer även kapitalisterna snart att slå upp ögonen.

imageSe hela kollektionen här.


Céline
Céline bjuder enligt mig på en av veckans mest intressanta kollektioner där Phoebe Philo tänjer på gränser och utforskar nytt inom sitt eget estetiska ramverk. Plaggmässigt håller kollektionen hög trendkänslighet men den innehåller samtidigt något lugnt och behagligt. På så sätt blir det en givande kollektion och känns väldigt väsentlig i vår tid. Kollektionen besitter en ganska remarkabel överlevnadskänsla. Hela visningen är ganska sci-fi men jag får snarare känslan av found in space än lost in space.

imageSe hela kollektionen här.


Louis Vuitton
Det teknologiska fullkomligt utmanövrerar det traditionella hos Louis Vuitton den här säsongen. Det är snart två år sedan Nicolas Ghesquière tog över rodret på huset och hittills har han inte gjort något alldeles anmärkningsvärt, förrän nu. Läder och mönster blandas med bohemisk romantik i den här kollektionen. Men det är ändå en teknologisk Tokyopunkare som står i fokus när Nicolas Ghesquière uppgraderar Louis Vuitton till den digitala eran. ”En resa till en ny dimension” säger han själv om kollektionen. Nytt? Javisst. Men nyskapande? Jo, faktiskt!image

Se hela kollektionen här.


Christian Dior
Kollektionen är i det närmaste felfri precis som vanligt och den är både innovativ och fängslande. Den är pastellig, lugn och charmant parallellt med att den har precis rätt modegrad för att hålla sig intressant. Den gör sig dessutom utmärkt framför havet av hundratusentals riddarsporrar. Men det är något med stämningen på den här Dior- visningen. Atmosfären är drömsk men också lite melankolisk och vemodig. För mig känns det helt rätt. Det är nästan så jag vill att Dior ska må just nu, lite psykiskt dåligt. Mot slutet blir kollektionen mer färgglad, mer avancerad och mer lycklig. Jag gillade början bäst.

imageSe hela kollektionen här.


Balmain
Nästan alla pratar om Balmain just nu, både i Stockholm, i Paris och inte minst på sociala medier. Olivier Rousteing seglar verkligen mot uppmärksamhetens tron och det går i rasande fart. H&M-samarbetet har ju inte direkt tonat ner denna uppståndelse, om vi säger så. Det finns en sällsynt exklusivitet i det Balmain levererar både nu och under de senaste säsongerna. Det är nästan äckligt vräkigt samtidigt som det är triggande och intressant. Den här kollektionen är mer varierad materialmässigt och mer nedtonad färgmässigt än förra säsongen men ändå är Rousteings unika estetik väldigt närvarande.

imageSe hela kollektionen här.


Mer sevärt från Parisimage

Dries Van Noten – Se hela kollektionen här.
Valentino – Se hela kollektionen här.
Miu Miu – Se hela kollektionen här.

Pin It on Pinterest

Share This