Att välja ut ett fåtal visningar att uppmärksamma från Paris Fashion Week är som att välja outfit en fredagskväll – det vill säga tidskrävande, ångestladdat och nästintill omöjligt. I denna vackra modemetropol samsas några av branschens största namn om nio hektiska dagar. I år tar modehusen ut svängarna mer än någonsin och blickar mot framtiden – det är futuristiskt, utmanande, lekfullt och nyskapande. Jag har gjort ett tappert försök att välja ut fem oumbärliga höjdpunkter.

_____________________________________________________________

Christian Dior
Det finns tydligen ljus i höstmörkret! Modegiganten Dior bjuder på en sprakande färgbomb med bred variation och mångfald. Visningen öppnas av en stark businesswoman i klassiska kappor, kostymer och långa eleganta handskar följt av en mer festglad donna i kortkorta klänningar, svepande sjalar och avslappnade kavajer. Framförallt vinner Tilda Lindstams pinstripe-randiga kavajklänning och den bubbelgumrosa pälskappan på Josephine Le Tutour min kärlek. Men det är bara några av många fantastiska plagg som presenteras på Diors catwalk. Det franska modehuset lyckas utmärkt med att förvalta sitt rykte och utveckla en rad klassiska plagg i ungdomlig tappning signerade Raf Simons.

BÄST: Ungdomligt, uppiggande och fräscht.
SÄMST: Snörningarna i sidorna på klänningar och kappor.

dior

Se hela kollektionen här.

_____________________________________________________________

Rick Owens
Rick Owens har aldrig varit rädd för att utmana normer. Även i år väljer han att visa mångfald bland sina modeller och fängslande dramatik i kläderna. Något som däremot tonats ner är de teatraliska inslag som blivit ett signum för Owens visningar. Det är på sätt och vis en besvikelse men ger desto mer rum för kläderna att faktiskt synas. Och det är en fröjd att kunna koncentrera sig på verken till hundra procent. Owens tar oss med på en resa in i framtiden med futuristiska skapelser som nästintill liknar rymddräkter. Gotiskt inspirerade, överdimensionerade jackor över detaljrika läderbyxor matchade med knäskydd och slarvigt halvöppna läderhandskar får mig att hoppa upp ur stolen av förtjusning. En simpel färgskala i svart, grått och vinrött lyfter kollektionen till skyarna.

BÄST: Owens tar en viktig ståndpunkt i och med valet av modeller.
SÄMST: Det förvirrande mönstret som dyker upp från ingenstans och försvinner lika snabbt.

ro

Se hela kollektionen här.

_____________________________________________________________

Acne Studios
Svenska stoltheten Acne Studios har lämnat vårt avlånga land och gjort sig ett namn internationellt. På vackra Palais de Tokyo visar märket en kollektion som osar sjuttiotal med galna färger och virvlande mönster mixat med mer avskalade enfärgade ensembler och monokroma material. Det känns experimentellt, oväntat och mer lekfullt än Acnes tidigare visningar. Kappor, anoraks, svepande byxor och knälånga kjolar med hög slits kombineras med kantiga skor, extravaganta halsringar och klumpiga huvudbonader. Det är kläder för den som vågar sticka ut och inte är rädd för att synas. Retromönstret är aningen svårsmält för min del men det glädjer mig att Acne gör något överraskande. I år tar märket ett steg bort från det stereotypiskt skandinaviska och ett steg närmre världsdominans.

BÄST: De asymmetriska klänningarna med polokrage.
SÄMST: De stora mössorna.

ac

Se hela kollektionen här.

_____________________________________________________________

Saint Laurent
Saint Laurent, som varit i blåsväder sedan Hedi Slimane tog över, fortsätter på det ungdomliga, rock-chica spåret. Med brittiska influenser á la 60-tal skickas glammiga looks ut på catwalken burna av modeller med kladdig eyeliner och vardagligt hår. Inslagen är många – päls, läder, metallic, glitter och sammet. Rutigt, prickigt och randigt. Animaliska print är en trend vi sett såväl internationellt som på den svenska scenen och inkorporeras även hos Saint Laurent. Framförallt är det de mönstrade pälsjackorna som lyfter kollektionen och som jag tror kommer landa i modefolkets garderober i höst. På det stora hela hade man kanske vunnit på att inte klämma in allt för många koncept i en och samma visning, och med rosetter, sammet och rödglittriga sandaler känns kollektionen mer barnslig än ungdomlig. Men Saint Laurent presenterar en bred variation och många plagg som är fantastiska i sig själva – det är först när allt rörs ihop som det blir lite väl magstarkt.

BÄST: En ljuvlig svart pälsjacka med stora, vita prickar.
SÄMST: De barnsligt glittriga sandalerna.

sl

Se hela kollektionen här.

_____________________________________________________________

Chanel
Mitt instagram-flöde översvämmades under tisdagseftermiddagen av bilder från den kanske största visningen under Paris Fashion Week. Det var egentligen inte kläderna hos Chanel som hyllades, utan snarare iscensättningen. I höst tar märket med oss på en runda i matbutiken och hela modekarusellen känns plötsligt härligt avdramatiserad. Med specialgjorda Chanel-matvaror, städattiraljer och handväskor paketerade som köttfärs går man all in på rekvisitan och lämnar publiken i euforisk förtjusning. För den som har råd att gå och handla i designerkläder erbjuder Chanel strikta kappor med markerade midjor, höga blickfångande boots och väskor i form av varukorgar. Damigt möter flickigt i denna färgglada kollektion som tilltalar såväl den unga fashionistan som den äldre, lojale kunden. Jag sitter som på nålar när Chanel skickar ut en cirkus av färger och mönster, men kan andas ut när kollektionen diskret går över i svart, grått och vitt och därmed äntrar min trygghetszon. Det landar i en underhållande och bred visning där framförallt dekoren lyften helhetsintrycket.

BÄST: Matbutikskonceptet.
SÄMST: Fast vem går egentligen och handlar i Chanel från topp till tå?

ch

Se hela kollektionen här.

_____________________________________________________________

Louis Vuitton
Förväntningarna var skyhöga när Nicolas Ghesquière, tidigare creative director för Balenciaga, presenterade sin debutkollektion för franska Louis Vuitton i onsdags. Det är en stor milstolpe inom modebranschen och Ghesquière axlar ansvaret från Marc Jacobs med bravur. Kläderna är preppy, sportiga och osar lyx á la engelsk country club. Betoningen ligger på mötet mellan oväntade material och även här skymtar vi det ljuva 60-talet liksom hos Saint Laurent. Skickligt kombinerade detaljer såsom boxiga miniväskor, färgade solbrillor och slarvigt knutna bälten stjäl uppmärksamheten från kläderna. Vi får se mycket barbent, vilket i och för sig kan tyckas märkligt när det rör sig om en höstkollektion, men fungerar väl i sammanhanget. Ghesquière tar i och med sin första säsong hos Louis Vuitton avstånd från sin experimentella natur och visar prov på en mer mognad estetik.

BÄST: Accessoarerna.
SÄMST: Festklänningarna är lite väl urringade för min smak.

lv

Se hela kollektionen här.

_____________________________________________________________

Mer sevärt från Paris

mer

H&M – Se hela kollektionen här.
Iris van Herpen –
Se hela kollektionen här.
Lanvin – Se hela kollektionen här.

_____________________________________________________________

Foto: Fashionwirepress.com

Pin It on Pinterest

Share This