Milano har länge varit en av världens främsta modestäder. Modeveckorna här har ofta förknippats med den traditionella italienska lyxen och flärden. Med visningar av modehus som Gucci, Dolce & Gabbana och Prada är det svårt att frångå den lyxiga känslan. Men i år dock många designers åt ett nytt håll och även om lyxen är kvar, så var S/S 14 visningarna i år mer moderna och funktionella.

________________________________________________

Gucci
Som ett av världens mest prestigefyllda modehus har Gucci alltid allas ögon på sig. I år presenterade chefsdesignern Frida Giannini en lyxigt sportig kollektion, med böljande plagg och skira tyger. Den sportiga looken har dominerat många catwalks i år, men att även Gucci skickar ut sina modeller iklädda något som kan liknas vid träningsbyxor och baseballtröjor är ändå överraskande! Och visst gör de det på sitt sätt. Det är sidentyger i vackra färgskalor, allt från rostfärgade jumpsuits till glittergröna lösa kosytmer. Lyxen är kvar, men de skräddade plaggen i tjocka tyger är utbytta. Kanske är det inte årets bästa kollektion, men hatten av för designern som vågar kliva utanför sin trygghetszon.

guc

Se hela kollektionen här.

________________________________________________

Prada
Årets kanske mest intressanta kollektion står, inte helt otippat, Prada för. Med Miuccia Prada i spetsen presenterar modehuset plagg som antagligen kommer bli nästa sommars mest fotograferade. Kollektionen är väldigt konstnärligt inspirerad och drar åt pop art-hållet. Det är stora tryck i starka färger, och många plagg pryds av kvinnoansikten. Stylingen är onekligen intressant. BH-liknande plagg är fästa ovanför både klänningar och kappor, samtidigt som modellerna bär knähöga, sportiga benvärmare. Miuccia sa att hon med kollektionen ville ”Inspirera kvinnor till att kämpa” och det måste jag säga att hon lyckas med. Den skriker ”Upp till kamp!” och modellerna går nedför catwalken redo att erövra världen, oavsett hur många män de måste trampa på på vägen fram.

pra

Se hela kollektionen här.

________________________________________________

Moschino
Under sin S/S 14-visning visade Moschino en lättsam, rolig och vågad kollektion. För att fira sitt tjugoårsjubileum bjöd modehuset inte bara på nya plagg, utan valde också att hedra några ikoniska plagg, som till exempel frågetecken-klänningen. Även gamla legender som Pat Cleveland och Alek Wek gick nedför catwalken. Färgskalan bestod till stora delar av svart och vitt, men även den klassiska röda färgen fanns i många av plaggen. Vid ett flertal gånger skickades modellerna ut två och två, och representerade varandras motsatser. Läder, nätstrumpbyxor och kedjor gjorde att stora delar av kollektionen såg ut att vara en del av en extremt stilsäker Prideparad. Och alla vet ju hur uppfylld av inspiration och beundran en kan vara efter att ha sett en Prideparad. Att lämnas med den känslan efter en modevisning är inte lätt, men Moschino lyckas!

mos

Se hela kollektionen här.

________________________________________________

Marni
Även Marni visade i år sportfeber i sin kollektion. Det är, som jag nämnde tidigare, en stark trend som vi har kunnat se tendenser till i flera år men som nog inför S/S 14 den når sin kulmen. Någonstans hoppas jag att det har att göra med att det urvattnade begreppet ”kvinnligt” äntligen håller på att omformuleras och därmed öppnar upp en helt ny värld där nya former får ta plats. Kollektionen Marni visar är väldigt ljus, men med inslag av jordnära dova färger som dock bryts av genom att de presenteras i mjuka former. En annan färg som dominerar är klarrött som matchas vacker till ljusgrått eller står helt för sig själv. Marni som annars är kända för sina blommönster behåller dessa, men i de avslutande looksen får vi se de i ny form; hela outfits med tillhörande jackor ser ut att vara prydda av origamivikta blommor. Kollektionen är välkomponerad, spännande och klassisk på samma gång.

mar

Se hela kollektionen här.

________________________________________________

Dolce & Gabbana
När gamla nedrivna amfiteatrar möter skira ljusblå tyger och blommor skapas magi. Det besvisade Dolce & Gabbana när de på ett ljusrosa podium presenterade sin kollektion. Domenico Dolce and Stefano Gabbana har inspirerats av Sicillien, men även av antikens Grekland i skapandet av sin kollektion. Det må låta väldigt torrt, men med stor finess får de plaggen att leva sitt eget liv (på bästa möjliga sätt). Stylingen är klockren. Modellerna bär stora örhängen, blommor i håret och platåskor prydda av fejkmynt. Plaggen består av klassiska Dolce & Gabbana-snitt, särskilt de sista kreationerna som utgörs av välskräddade, svarta klänningar. Men dessa blandas upp med A-linjeformade mönsterexplosioner och trumpetärmar. Kollektionen är lyxig, särskilt med sina många guldplagg och korta pälsar. Dolce & Gabbanna fortsätter göra sin grej, fast kanske bättre än någonsin.

dg

Se hela kollektionen här.
________________________________________________

Mer sevärt från Milano

mer

Anteprima – Se hela kollektionen här.
Fendi – Se hela kollektionen här.
Emporio Armani – Se hela kollektionen här.

________________________________________________

Bilder: Fashionwirepress.com

Pin It on Pinterest

Share This