Londons plats på modekartan har traditionellt sett varit synonym med ungdom och innovation, risktagande och ett okonventionellt tillvägagångssätt. Inför SS14 har Londons modevecka bjudit på bara ryggar, skira tyger, djärva mönster och aldrig någonsin tidigare har fler märken visat.

________________________________________________

Preen by Thornton Bregazzi
Klara färgblock och geometriska former stod i centrum när Preen visade sin distinkta design, inspirerad av soliga semesterdagar i Miami. Många signaturer som helvitt, kragar och enkla siluetter hängde med från föregående säsonger. Preens dekonstruerade skrädderi och särpräglade skärning kom främst till uttryck i en variation av kjolfållar, inklusive asymmetriska och sicksackformade. De kala tröjornas boxiga siluett som följdes av mjuka chiffongklänningar gav kollektionen en mix av hårt och mjukt. Mest minnesvärd var sammansmältningen av blomtryck och strikta grafiska mönster till vackra optiska illusioner. Resultatet var, som väntat av Preen, en ung, praktisk och feminin kollektion.

pre

Se hela kollektionen här.
________________________________________________

Mulberry
Engelska lantgods och trädgårdar inspirerade Mulberrys nytolkning av kulturarvslyx. Hyllningen till hemnationen gick som en röd tråd från blommönstrad brokad och överdimensionerade blomtryck till den engelska bulldogen som matchade modellerna ner för catwalken. Färgerna kom från trädgårdspalettens neutrala toner och pasteller som crème, puderrosa och himmelsblå. Traditionella mönster fick en smak av storstadens modernitet i form av raka och boxiga siluetter hämtade från 1960-talet. Kollektionen bestod till stor del av matchande tvådelade outfits vilket gav en konsistent look från topp till tå. De populära handväskorna Bayswater och Willow uppdaterades med ytterligare tryck och färger och den nya portföljlika axelremsväskan Kensal debuterade i färger som vitt, eldig orange och midnattsblått. Emma Hill, som gjorde sin sista kollektion för Mulberry, höjde inga ögonbryn men efterlämnade en stark kollektion med tydlig identitet.

mul

Se hela kollektionen här.
________________________________________________

Unique
Topshop Unique skapade hög semesterfaktor och drog med oss till stranden på Ibiza med voluminöst hår, stora smycken och föregående dags smink. Stora geometriska mönster i elektrisk blå, säckiga byxor, löst sittande sommarklänningar och kaftaner liksom fransiga fållar skapade en känsla av obesvärad ledighet. Paljetterna från förra säsongen var slopade i förmån för glasliknande mosaikapplikationer som var utspridda över enkla klänningar. Vackrast var de sofistikerade barryggade silkesklänningarna som gav den i övrigt ungdomliga kollektionen välförtjänta vuxenpoäng. Unique radade upp modeprofiler som Kate Moss, Ellie Goulding och Anna Wintour på front row och visade att Topshop i allra högsta grad är en modemakt att räkna med.

uni

Se hela kollektionen här.
________________________________________________

Vivienne Westwood Red Label
Säckpipor, rök och en sjalklädd Lily Cole med medeltidsinspirerat performance satte tonen för en okonventionell visning. Modellerna kanaliserade Corpse Bride och gled in som levande konst med bläckillustrationer över ansiktet. Inspiration från traditionella herrkläder sågs i välskräddade kavajer, skjortor och byxor. Kollektionen var likväl traditionellt feminin, med blommiga paljettdekorerade klänningar, åtsittande siluetter och markerade midjor. Westwood visade hur skickligt hon inkorporerar historiska referenser i moderna kläder med en barockinspirerad fodralklänning över T-shirt med CLIMATE-tryck. Det kusligt teatrala till trots var detta en överraskande bärbar och elegant kollektion. Visningen avslutades med ett sedvanligt politiskt budskap och uppmaning att engagera sig för en hållbar miljö.

viv

Se hela kollektionen här.
________________________________________________

Burberry Prorsum
Burberry höll sin kollektion enkel och monokrom, slanka former och pasteller regerade från början till slut. Fodralklänningar, skira skjortor och jumprar kombinerades med pennkjolar. Skira underdelar i spets till eller strax under knäet gav ett avbrott från den konservativa siluetten. En polkaprickig skjorta och randig kjol tog vid det lekfulla inslaget som påbörjats av föregående säsongs hjärtmönster. För att vara en vår- och sommarkollektion visades nedslående många ytterplagg. Kappornas rena linjer, fallande axlar, trekvartsärmar och överdimensionerade detaljer skapade ett avslappnat intryck. Mest minnesvärd var den transparenta och utsmyckade regnjackan som avslutade visningen. Den obligatoriska trenchcoaten sågs i moderna tappningar, skräddad i syrenlila och mintblå spets och överdimensionerad med dubbelknäppning, och förde kollektionen ett snäpp mot det oväntade.

bur

Se hela kollektionen här.
________________________________________________

Mer sevärt från London

mer

Mary Katrantzou – Se hela kollektionen här.
Temperley London – Se hela kollektionen här.
Jonathan Saunders – Se hela kollektionen här.

________________________________________________

Bilder: Fashionwirepress.com

Pin It on Pinterest

Share This