Ett nytt år är här och en ny vår står för dörren. Det innebär en hel del nya modetrender. Popmanis moderedaktion har djupstuderat alla vårkollektioner och samlat vårens tio största trender i en fullmatad trendbibel.


1. 70-tal

Louis Vuitton, Prada och AltewaiSaome.

Louis Vuitton, Prada och AltewaiSaome.

Vi ser det svunna årtiondet inte minst när det kommer till mönster och färgskala. Det beiga, bruna, orangea och alla färgkombinationer som gömmer sig däremellan syns överallt. Men även silhuetter och snitt har återvänt. Det här är en trend som både kryddar till och piffar upp.

Inspiration: Louis Vuitton, Prada och AltewaiSaome.


2. Bohemian rhapsody

Hunkydory, Lanvin och Valentino.

Hunkydory, Lanvin och Valentino.

Det känns som att bohemtrenden legat och ruvat nu under många säsonger, men nu i vår blommar den ut i sin fulla prakt. Nästan alla av vårens trender kan samsas under det bohemiska paraplyet. Det löst åtsittande, fladdrande, stormönstrade och 70-talsaktiga passar in här.

Inspiration: Hunkydory, Lanvin och Valentino.


3. Skärp dig

Bottega Veneta, Filippa K och Michael Kors.

Bottega Veneta, Filippa K och Michael Kors.

På nästan varje visning av vårens mode har vi sett åtminstone en markerad midja. Men ett hederligt skärp eller bälte behöver inte vara det enda eller det rätta sättet. Tänk istället snören, rosetter eller helt enkelt en överdel mönstrad på ett markerande vis. Hur din midja än må se ut så ska den markeras i vår.

Inspiration: Bottega Veneta, Filippa K och Michael Kors.


4. Fullfjädrat

BACK, Fendi och Isabell Yalda Hellysaz.

BACK, Fendi och Isabell Yalda Hellysaz.

Fjädrar flyger alltid fram och tillbaka på trendhimlen. Nu verkar de ha kommit hit för att förgylla tillvaron under våren 2015. På catwalken har vi kunnat spana in allt inom spektret subtila detaljfjädrar till mastodontpråliga påfågelskreationer.

Inspiration: BACK, Fendi och Isabell Yalda Hellysaz.


5. Transparent

Simone Rocha, Diana Orving och Balenciaga.

Simone Rocha, Diana Orving och Balenciaga.

Framför allt är det de helt eller delvis genomskinliga plaggen som dominerar. Det här är inte alls någon ny trend men i vår verkar allt vara transparent, från underkläder till ytterkläder. Vi har även lagt ögonen på den typ av transparens som i bred mening kan benämnas som nättyg. Och då pratar vi inte småhål utan riktigt stora öglor.

Inspiration: Simone Rocha, Diana Orving och Balenciaga.


6. Den barhalsade polotröjan

Hugo Boss, Alexander Wang och Jil Sander.

Hugo Boss, Alexander Wang och Jil Sander.

Polotröjor inför våren är alltid inte ett säkert kort – men det är det i år. Åtminstone om vi pratar det som kallas polotröja i de engelsktalande länderna, nämligen pikétröjor som används vid hästpolo. De här pikétröjorna har verkligen återupplivats inför våren 2015 och har setts i princip överallt.

Inspiration: Hugo Boss, Alexander Wang och Jil Sander.


7. Grafiskt

Comme des Garçons, Cheap Monday och Whyred.

Comme des Garçons, Cheap Monday och Whyred.

Inför kommande säsong ser vi mycket mönster och i synnerhet grafiska sådana. Mönstren får gärna ta plats och bli det som utgör din outfit. Om du anpassar dig till rådande färgskala kammar du enkelt hem full pott. Tänk streetinfluerat och graffitti.

Inspiration: Comme des Garçons, Cheap Monday och Whyred.


8. Östasiatiska vindar

Carin Wester, Ida Klamborn och AltewaiSaome.

Carin Wester, Ida Klamborn och AltewaiSaome.

Våra stora svenska modemärken har inför den här säsongen inspirerats mycket av Asien. Det här syns både när det kommer till mönster men också på de många kimonoinspirerade plagg, så väl kavajer som trenchcoats, som vandrat på catwalken.

Inspiration: Carin Wester, Ida Klamborn och AltewaiSaome.


9. Växande väskor

Paul Smith, Carin Wester och Hunkydory.

Paul Smith, Carin Wester och Hunkydory.

Accessoarerna i allmänhet och väskorna i synnerhet ska i vår vara så stora och så synliga som möjligt. Samtidigt ligger också vikt vid att de ska vara praktiska. Ledorden kan sammanfattas: Glöm det minimalistiska – the bigger the better.

Inspiration: Paul Smith, Carin Wester och Hunkydory.


10. Blommor på tapeten

Max Mara, Acne och Marni.

Max Mara, Acne och Marni.

Blommor till våren. Banbrytande, eller hur? Men i år är det faktiskt ett något annorlunda blommode som tagit plats. Tänk blommor och gamla tapeter och låt det andas tidigare nämnd 70-talstrend och du förstår precis! Blommor till våren känns helst plötsligt nyskapande igen.

Inspiration: Max Mara, Acne och Marni.


Foto: Kristian Löveborg/ASFB och Fashionwirepress.com

 

Pin It on Pinterest

Share This