Tre tips inför Record Store Day

av | apr 12, 2019 | Artiklar

Record Store Day startades för tolv år sedan för att uppmärksamma skivaffärer och kulturen kring vinylskivor. På knappt ett decennium har det vuxit till en mindre folkfest. Popmani ger dig här tre tips inför årets event.

1. Skaffa Discogs.

Discogs är en plattform för skivsamlare, här kan du både katalogisera din egen samling, göra en bevakningsönskelista och köpa skivor av människor från hela världen. När en står där på RSD vill en ju ha koll på vilka skivor en faktiskt har, så att en i stundens hetta inte råkar köpa dubbletter. Sedan något år tillbaka har de också en världsspännande karta över skivbutiker vilket gör att du där kan upptäcka att bara runt hörnet ligger en skivbutik du aldrig märkt, men som förmodligen även de firar Record Store Day på något vis.

2. Håll koll på årets releaser.

Varje år släpper skivbolagen exklusiva releaser till RSD, i limiterad utgåva. Det kan vara allt från singlar som inte släppts tidigare, till återutgivningar av svårhittade album. Bland årets releaser finns tillexempel en helt ny version av Les Big Byrds Two man gang, 2017 års mesta parlåt, men nu på engelska, Strägens Rock på svenska och Television Personalities samlade singlar på två dubbelvinyler.

3. Spelningarna!

Varje år på Record Store Day håller skivbutikerna i enstaka eller flertalet intimare spelningar, ofta med tillhörande signeringar. Vi på Popmani önskar att vi kunde klona oss själva för att gå på allt bra, i så fall skulle vi först och främst se dessa fem spelningar:

Bandet Ellington, klockan 13.00, Vaxkupan, Norrköping.
Hurula, klockan 14.00, Bengans Linköping, Linköping.
Urtidsdjur, klockan 14.30, Open Mind, Uppsala.
Anders F. Rönnblom, 15.00, Plugged Records, Stockholm
Westkust, klockan 17.00, Bengans Stigbergstorget, Göteborg.

Författare:
Clara Kron, Redaktör

Pin It on Pinterest

Share This