Susanna Nissinen. Foto: Hillevi Nagel

Susanna Nissinen. Foto: Hillevi Nagel

Susanna Nissinens debut Tom och den Blå fågeln är ett modernt fantasyäventyr som utspelar sig i huvudstaden. Första delen i en trilogi. Det är en spännande historia om en pojkes sätt att skaffa sig nya vänner och en ny, dräglig tillvaro trots en ofrivillig flytt.

 Tunna skisser föreställande övernaturliga väsen möter mig på första sidorna när jag slår upp Tom och den Blå fågeln. Där finns också finns Tom avbildad, den unge pojken som tvingas flytta med sina föräldrar från den rofyllda tillvaron på landet till det stressiga Stockholm. Han vantrivs på tunnelbanetåg och i folkmassor. Han vill inget annat än att flytta tillbaka fram tills den dag då han upptäcker något som väcker hans intresse, något som bara han kan se. I tunnelbanan åker det runt en varelse, en liten tomte som så småningom blir Toms vän – hans enda i den nya staden. Denna vänskap leder honom in på ett äventyr som involverar närkamp med de övernaturliga varelser som befolkar Stockholms gränder – utan att en enda stockholmare kan se vad som försiggår.

9789163873812Det är överraskande och annorlunda att en fantasyroman som Tom och den Blå fågeln utspelar sig i ett nutida Sverige och i en miljö så bekant som tunnelbanan – något som säkert kommer att uppskattas av yngre läsare. Dessutom är Tom och den Blå fågeln mycket välskriven – dramaturgin håller för det mesta, beskrivningarna är målande och karaktärerna välutvecklade med många små egenheter. Det kanske inte är den mest spännande av historier, men jag tror ändå att den kommer kunna förtrolla många.

När Popmani intervjuade Susanna Nissinen tidigare i sommar bekände hon att hon är nervös inför vad hennes unga läsare ska tycka om boken – men jag tror inte att hon behöver oroa sig. Det här lär vara en bok kommer att få många att längta efter fortsättningen.

 

 

Pin It on Pinterest

Share This