Timo Räisänen: “Jag tror på människan”

av | Sep 14, 2017 | Intervjuer

Med Tro, hopp, stöld gör Timo Räisänen för första gången ett album med eget material på svenska. Popmani frågade popveteranen om språkbytet, den kommande turnén och hans blandade känslor inför folk som engagerar sig politiskt.

Hur mår du idag? Var i världen befinner du dig?
– Jag mår bra tack! Jag håller mig i närheten av Göteborg.

I dagarna släppte du ett nytt album med eget material, efter en paus på några år. Hur känns det?
– Det känns stolt, starkt och väldigt skönt! Ska bli befriande att äntligen släppa ifrån mig de här låtarna.

De nya låtarna känns mer politiska än tidigare. I Kampen och härligheten sjunger du till exempel raden “Makten åt alla, även om jag vet att de flesta är dumma i huvudet”. Berätta mer om dina tankar kring detta!
– Jag tror på människan. Men jag tror också att människan tror alldeles för mycket om sig själv. Valen som människovarelsen har gjort genom årmiljonerna är ofta…tja… dumma i huvet. Vi måste inse denna vår begränsning för att kunna röra oss bättre framåt.

Efter att tidigare skrivit musik på engelska har du nu bytt språk till svenska. Varför?
– Jag fick feeling.

Har språkbytet påverkat helheten på något oväntat sätt?
– Väldigt mycket så. Engelskans pensel är som en roller på en tvåmeters stav jämfört med svenskans 0,5-stift. Det gav mig möjligheten, och skyldigheten, att vara mycket mer precis och på grund av det så fullständigt exploderade mina tankar när jag satt och knåpade på de här låtarna i mitt pojkrum.

Vad/vem inspirerar dig 2017?
– Människor faktiskt. Jag tycker tex att det är väldigt underhållande att se på när väldigt många människor framför exakt samma åsikt till precis ingen nytta.

Vad händer härnäst? Blir det turné?
– Ja. Tackar som frågar! Jag skall bara vila mig lite efter allt jobb med releasen. Men i oktober och november kommer vägarna brinna igen! När Sveriges bästa, och mest ödmjuke, artist kommer till just DIN stad igen.

Författare:
Daniela Lillhannus, skribent

Pin It on Pinterest

Share This