Tilde Hjelm: ”Musiken kommer aldrig försvinna”

av | Nov 11, 2018 | Intervjuer

Tilde Hjelm debuterar med EP:n You are a star och vi har pratat med henne om allt från inspirationen bakom EP:n till kommande albumplaner. 

Du släppte din debut EP You Are A Star i fredags, hur känns det?

Det känns som en frigörelse. När en har suttit där i soffan och skissat, repat, känt både tvivel under processen och tacksamhet när ens vänner vill vara med och spela musiken. Det är väldigt fint att kunna dela med sig av något som jag har jobbat länge på och är stolt över.

Vilken typ av musik har du inspirerats av under processen? Är det någon speciell artist?

Minns att jag hade en lång period av Mazzy Star och Angel Olsen under denna tiden. Under mixningen lyssnade vi både på Jefferson Airplane som har de torra trummorna och Beach House med det stora blöta soundet. Min gitarrist Tony Martinsson har en fantastisk tolvsträngad gitarr samt en lap steel guitar som satte mycket av känslan.
Utöver det så gillar jag verkligen mycket musik! Minns att den första skivan jag fick av min pappa var Jeff Buckley. Medan min mamma under de ljusa dagarna dansade runt till Dolly Parton och jag och min syster gick loss till gamla skivor som The Beach Boys och The Exciters eftersom mamma sällan hade råd att ge oss de nyaste Absolute Music plattorna. Jag minns att jag stal nån skiva med Jennifer Lopez och All Saints som jag lyssnade på i skolan i en sån här Walkman CD-spelare. Idag lyssnar jag mycket på Karen Dalton och Lana Del Ray, non stop.

Som jag förstår det så utgår du till stor del från dina egna känslor när du skriver musik, finns det någon speciell känsla som du har velat fånga på denna EP?

När jag skriver musik väntar jag alltid in en känsla där enda utvägen är att skriva av sig. Det kan hända när jag själv lyssnar på musik eller har upplevt något som jag behöver bearbeta. Jag har inte velat fånga någon speciell känsla, det är nog snarare känslan som omfamnar mig ofta. När jag i efterhand lyssnar på det jag har gjort, minns jag exakt den tidens vakuum jag gick runt i.

När du har skrivit texterna, har du utgått ifrån egna erfarenheter och upplevelser eller mer påhittade scenarion?

Just de här låtarna är väldigt personliga och är skrivna efter egna upplevelser och reflektioner. You Are A Star handlar om både mamma, pappa, vänner och om saker jag kommit fram till. Som att inte låta någon trampa på dig, att du duger som du är.

Du beskriver musiken som pop blandat med americana och country. Har det alltid känts självklart att det är åt det håller du ville gå musikaliskt?

När jag spelar själv känns det som mjuk pop med en amerikansk vibe. Jag vet inte varför, mest fått känslan att min musik passar bättre utanför Sverige. Men det kan vara ett påhitt i mitt eget huvud för att jag jämt vill härifrån. Jag har ett medelhavshjärta, fast i en nordisk kropp, i ett kallt land, i den regnigaste staden. Men jag tror det är bra för min musik i slutändan.

”Vardagen kan vara som en kall blöt handduk ibland. Du kan känna dig sjukligt ensam fastän vänner hör av sig och frågar vad du gör. ”

Du har en väldigt spännande ljudbild, hur har du arbetat fram den?

Tack! Den har arbetas fram tillsammans med framförallt Per Romvall och Tony Martinsson som jag har producerat låtarna med. Per och Tony har även mixat allting och då har vi pratat mycket om känsla, sound och varit överens om precis allting.

Men det är också tack vare känslan musikerna, Svante Berg, Lanja R.Ha, Olle Haglund och Tony Martinsson har tillsammans och den grymma inspelningen vi också gjorde med Kim Ruiz i Nacksving Studios. Jag kan inte vara annat än tacksam för dessa otroliga människorna som hjälpt mig.

Det är din debut-EP men som jag förstår det har musiken spelat en stor roll i ditt liv, varför har musiken varit viktig för dig?

Ohh ja! Musiken är det enda som följer mig genom livet. Jag kan därför alltid göra vad jag vill, jobba med vad jag vill och lita på att musiken aldrig kommer försvinna eller tappas bort. Den bara är där. Finns det ett instrument, skriver jag en låt förr eller senare.

Vardagen kan vara som en kall blöt handduk ibland. Du kan känna dig sjukligt ensam fastän vänner hör av sig och frågar vad du gör. Du kan satsa allt på kärleken och komma tillbaka tom och ihålig som en spöklik brunn. Vad finns alltid där? Musiken. Självklart.  Därför betyder den allt för mig. Så även om jag förblir en liten obetydlig liten myra på denna jord så är jag ändå en myra med glöd.

Vad har du för planer framöver? 

Just nu fokuserar jag på inspelning och material. Jag är inne i en låtskrivarperiod och planerar ett album. Väntar just nu på ett kontrakt från en producent i Skottland. När det kommer, åker jag dit. Just nu känns det som en fjärran dröm och väntan får mig att tvivla. Men allting är planerat och låtarna blir fler och fler, skriver nog på albumtiteln just nu

Författare:
Emma Isberg, Skribent

Fotografi:
Angelica Hvass

Pin It on Pinterest

Share This