thom yorke redigeradThom Yorke släpper ett oväntat album via alternativa distributionsmodeller och internet blir chockat. Visan känns igen. Liknande modeller användes vid släppen av In Rainbows och King of limbs, de två senaste Radiohead-albumen. Wow-effekten känns därför inte längre lika stark, men resultatet är likväl intressant. Paketet med de 8 låtarna och en musikvideo har redan genererat häpnadsväckande 1,7 miljoner nedladdningar. Konceptet är förvisso stulet rakt ifrån Bandcamp, och det kan tyckas konstigt att använda BitTorrent, som var startskottet för den nya internetgenerationens fria informationsflöde, som en betaltjänst. Distributionssättet är dock inte det väsentliga i detta experiment, utan det låga priset (som såklart är möjligt tack vare att Thoms namn är så stort att han inte behöver mellanhänder). För 6 dollar kan vem som helst ladda ned skivan på någon minut. Lågt pris kombinerat med enkelhet gör bevisligen människor villiga att betala för musik.

Musikaliskt rör det sig i ett suggestivt, lätt soulkryddat elektroniskt landskap. Lågmälda beats och repetitiva syntar vaggar in lyssnaren i någon sorts obehaglig trygghet, en känsla av att allt är rätt men ändå fel. Det är trevligt, men blir ganska snabbt intetsägande. Det är nämligen den här musiken, fast i bättre version, som Thom har gjort i flera år nu. Tomorrow’s Modern Boxes  är inte på något sätt dålig, och som inbitet fan märker jag att det som vanligt finns flera låtar med potential att bli identitetsbildande och viktiga, men de sticker inte i ögonen. Det hade behövts en Myxomatosis eller en Codex. Att vi befinner oss i 2014 gör också att soundet som sådant inte längre har det spännande egenvärde det en gång hade.

Allra mest typiskt Thom blir det i den medföljande, närmast hypnotiska musikvideon till A Brain In A Bottle. Tillsammans med Interference och Truth Rays utgör den skivans vackraste stund. Visst finns det alltså en hel del att hämta, speciellt för den som gillar den introverta britten sedan tidigare. Men inte ens han kan överleva på gamla meriter och hög lägstanivå. Förhoppningsvis blir den kommande Radiohead-plattan, som just nu skrivs, mer intressant och nyskapande. Det är i bandmedlemmarnas sällskap han hör hemma.

Pin It on Pinterest

Share This