2När Anders Pihlbad och Maria Forsblom gick på sitt skift på TV4 Nyhetsmorgon i morse trodde de att de skulle prata med Adam Tensta om hans nya album. Men Adam Tensta ville inte prata om sitt nya album eller om mansrollen. Adam Taal, som han egentligen heter, har i dagens Aftonbladet skrivit en debattartikel där han kritiserar TV4 för deras bokning av Louise Andersson Bodin, en Youtubeprofil som har uttalat sig rasistiskt i sina videos. Adam frågar programledarna hur det här rimmar med TV4:s paroll Nollrasism. Han vädjar till TV4 att förklara hur det här har gått till. Men när programledarna tappar sitt fokus reser han sig upp och går.

I Sverige talar vi gärna om antirasism och jämställdhet. Feminsim. Särskilt nu i tider där rasister och abortmotståndare kämpar för att dra tillbaka tiden minst 100 år. Två steg fram, ett steg bakåt. Hela tiden. Men vad gör en krönika på Nyheter24 om dagen när handlingar betyder mer än ord? Att prata om antirasism är inte detsamma som att praktisera den. Ska rasism verkligen bekämpas måste vi resa på oss, backa varandra och ta våra medmänniskor i händerna. Vi får inte ställa upp på premisser eller låta oss tystas.

Det är när Adam Tensta ställer sig upp och går som han visar vägen för sann antirasism. En sann kamp. Vi får inte låta oss tryckas ner, sättas på plats. Inga ursäkter är goda nog för kränkande strukturer. Adam Tensta har visat vägen. Vi följer efter, idag och imorgon.

Pin It on Pinterest

Share This