Foto: SVT

Foto: SVT

Vi människor är inte ensamma längre. Bland oss vandrar nu maskiner, eller rättare sagt hubotar. De ska hjälpa oss underlätta i arbetet, i hemmet, ja med vad som helst egentligen. Men det verkar finnas både för och nackdelar med dessa hubotar i regissören Lars Lundströms hyllade serie Äkta Människor.

Till en början får jag en känsla av att det egentligen är en klassisk zombiefilm jag ser genom TV-rutan, då ett skräckslaget par släcker alla ljus runtom gården. Mannen yttrar orden ”De kommer nu” där tankarna går till zombieserien Walking Dead av Frank Darabont. Här ersätts dock zombies med människoliknande hubotar, framtidens under eller människornas undergång. Det beror på hur man ser det.

Dock skiljer sig serien fullkomligt mot så kallade domedagsserier då miljön skildras i ljusa pastellfärger där hela tillvaron känns plastig. Vart man än går ser man hubotar sittandes mot väggen för att ladda batterierna, ständigt redo att tjäna oss människor. Serien präglas av flera parallella historier och en mångfald av karaktärer. Vi har familjen vars morfar måste göra sig av med sin trasiga hubot som han utvecklat en vänskap till. Grannen mitt emot ser hur hubotarna mer och mer tar över hans arbetsplats och hans eget hem. En grupp hubotar befinner sig utanför samhället och vandrar runt i skogen som de är på jakt efter något, där en av medlemmarna gett sig av för att leta efter huboten Mimmi som blivit bortrövad.

Serien är inte bara spännande utan tar upp den problematik kring vad det är att vara människa. Hur bestämmer man vad som är mänskligt och inte? Många tankar väcks till liv hos åskådaren, och man börjar fundera på moral och etik. Ämnen som prostitution och utsatthet skildras i seriens avsnitt där vissa hubotar säljs på svarta marknaden som ”sexhubotar” och hamnar på strippklubben Hubot Heaven. Publikens egen moral sätts på prov och det dröjer inte länge tills den sätts på prov igen. Missa inte premiären av säsong 2 av Äkta Människor den 1:e december på svt.

Pin It on Pinterest

Share This