Teemu & The Deathblows musik påminner inte om något annat – vännerna från Finland, skapar garage-rock om igenkännliga ämnen på ett oigenkännligt sätt. Popmani har pratat med det bandet om allt från varför de avskyr jämförelser, till framtidsplaner.band-photo-cropped

Jag har läst att bandet formandes rätt plötsligt, nästan av en ren slump. Hur gick det till egentligen?
– Vi hade känt varandra under en rätt lång tid, så efter den faktiska starten av bandet så föll lineupen rätt enkelt på plats. Så ja, det hela skedde rätt snabbt. Under årens lopp har vi spelat tillsammans i flera olika band och efter att Teemu började skriva egna låtar, var det rätt naturligt att han började leta efter rätt musiker i sin egna vänskapskrets.

Jag gillar verkligen ert bandnamn. Det passar väldigt bra med er stil och är enkelt men ändå rockigt. Vad betyder det för er och varför valde ni just det namnet?
– Det är kul att höra att namnet går hem hos folk. Namnet började egentligen som ett slags skämt som leker med bilden av ”the deathblows”, vi låter som en grupp badasses, men i själva verket är vi rätt nördiga. Frasen ”deathblow” nämns också i vår sång Romeo och det är förmodligen därifrån den ursprungliga idén dök upp.

Nu för tiden är det väldigt populärt med musik som är full av specialeffekter – raka motsatsen till ert garagerock sound. Hur skulle ni beskriva er musik och vad har ni för influenser? 
– Vi älskar fuzz-pedaler och vågiga gitarrljud som är en stor del av vårt sound. Vi registrerar våra låtar från början till en åtta spår bandspelare som har ett stort mättat ljud i sig. Så ja, vi tror även att vi också är någon typ av effektsökande.

– Artister som Tame Impala, Thee Oh Sees, Ty Segall, Dungen och andra äldre garage-rockband som The Sonics och The Stooges för att bara nämna några, har också varit på tät rotation i våra bandmedlemmars spellistor under de senaste åren. Men vi tycker inte om att tänka på vår musik som en motsats till någon annan musikstil. Vi gillar inte att jämföra oss med den nuvarande moderna popmusik-scenen eller annat som händer i musikbranschen. Vi har bara försökt att producera ljud som stödjer låtarna själva och med detta sagt, så påverkas vi naturligtvis av band som vi lyssnat på hela livet. Så hela garage-rock estetiken med flytande gitarrljud ligger rätt nära våra hjärtan och har inspirerat vårt bands musik.

Jag har läst att ni beskriver känslan av fyra släppta låtar med orden ”De har en fyllig känsla helt och hållet, som du får när du skriver en låt halvsovande på soffan – men plötsligt vaknar du upp med energin hos ett fullständigt band”. Berätta mer om er musikaliska process? 
– Låtskrivarprocessen börjar oftast med att skriva lyrik och melodier till gitarren i en slags ström av medvetenhet och om något av de låter bra, så spelar vi in en demo. Sedan testar vi olika demos med hela bandet och försöker göra egna versioner av den första versionen. Efter det trycker vi bara på play och släpper låten haha.teemu-the-deathblows-logo-collage

Något som jag fann som väldigt intressant och speciellt med er musik är den vackra, men också tillbakadragna lyriken. Hur skulle ni beskriva era texter?
– De fyra låtar som vi än så länge har släppt handlar om kärlek, gamla relationer, sommar, bittra människor, att vara ung och om att växa upp. Temat på lyriken kanske är lite dyster, men det finns alltid en glimt av sommarsol i varje låt.

Allting har gått väldigt fort för er har jag förstått och från ett utomstående perspektiv känns det som om ni har haft den optimala starten för ett nytt band. Vad är nästa steg och har ni några storsinta musikaliska mål?
– Ja, vi är så glada för det gensvar som får musik har fått i olika länder. Vi söker just nu efter en label och vi planerar att släppa vårt debutalbum nästa sommar. Vi vill gärna turnera i Europa och andra ställen inom en snar framtid. Vi hoppas på att kunna hålla på med musik så länge som möjligt och förhoppningsvis kommer vi att spela i Sverige nästa vår.

Relaterade artiklar

Pin It on Pinterest

Share This