Taylor Swift blir av med mastrar igen

av | nov 19, 2020 | Artiklar, Ny musik, Nyheter

I en uppmärksammad affär blev Taylor Swifts låtkatalog uppköpt av Scooter Braun 2019. Nu har rättigheterna till musiken återigen sålts vidare, utan att Swift själv fått chans att köpa tillbaka musiken.

Taylor Swift har i flera år varit en förkämpe för musiker och tvingat industrin att ge bättre kompensation för kreatörer. Hon plockade till exempel ner all sin musik från Spotify tills de gick med på att ge större del av deras vinst till musiker, och hon övertalade Apple Music att betala ut royalties konsekvent.

2019 köpte Scooter Brauns Ithaca Holdings upp Big Machine Label Group, inklusive Big Machine Music, som Taylor Swift då låg på. Genom köpet fick han alltså de fullständiga rättigheterna till de sex album Swift då hunnit släppa. Något hon menar att hon inte blivit informerad om i förväg, detta har dock bestridits av Braun. Han har sedan dess nekat Swift att köpa sin egen musik.

Nu har han sålt den vidare till Shamrock Holdings. Något som Taylor menar skett utan hennes vetskap, skriver hon i sociala medier. Swift menar att köparna själva kontaktat henne för att informera om köpet, men att de blivit uppmanade av Braun att inte avslöja köpet innan det gått igenom.

Swift är nu på Universal och har sedan förra året planerat att spela in hennes första sex album på nytt, för att på så sätt kunna äga rättigheterna igen. Hennes gamla kontrakt med Big Machine tillåter detta från och med denna månad och Swift har redan meddelat att hon har påbörjat inspelningen.

Författare:
Emma Thimgren, Redaktör

Fotograf:
Beth Garrabrant

Pin It on Pinterest

Share This