Bokbyt2013A31Imorgon går Stora Bokbytardagen av stapeln runt om i Sverige, ett perfekt tillfälle för den som vill prata böcker och få boktips av vem som helst – var som helst. Ida Torkkeli och Joakim Karlsson som är initiativtagare till dagen hoppas att den ska leda till nya, spännande sociala kontakter.

– Spontana fysiska möten kan bli så magiska, men ofta behövs det en konversationsstartare, som en bok man läst och vill berätta om. Nyttigare än att fråga om cigarett och roligare än att bara stå tyst i ett hörn!

Idén föddes i januari 2009. Joakim berättar att de då upplevde att många tog initiativ till olika evenemang i sociala medier.
– Vi pratade om alla bra böcker man har som står och dammar i bokhyllor, och så hade vi ju sett bokbytarhyllor på hotell och så. Plötsligt föddes idén om att försöka få hela Sverige att byta böcker med varandra en specifik dag. Vi såg framför oss att alla skulle ta med sig en bok på morgonen, byta med vem som helst – i skolan, på jobbet, på gator och torg – och komma hem med en annan.

För den som tycker att det verkar läskigt att gå fram till en främling som kanske inte alls vet att det är Stora Bokbytardagen arrangeras det olika bokbytarevenemang på bibliotek, caféer och skolor runt om i Sverige. Kanske kan det dock kännas lättare att tilltala en okänd människa om handlingen ses som politisk, snarare än social. Det finns något revolutionärt i att våga framföra vad som faktiskt är ett mycket anspråkslöst förslag till en främling i en tid då vi konstruerar sociala forum där vi aldrig behöver möta en avvisning. Som på Tinder till exempel, där det tilltänkta raggningsobjektet måste gilla dig tillbaka för att ni ens ska kunna prata med varandra. Eller Facebook för den delen, där meddelanden kan adresseras till en ansiktslös allmänhet i hopp om att någon ska vara intresserad nog att kommentera.

Stora Bokbytardagen, Ida Torkkeli och Joakim Karlsson

Ida Torkkeli och Joakim Karlsson. Foto: Press

Den som behöver ytterligare motivation kan betänka att böcker faktiskt har förmågan att förändra världen. Tänk bara på Uncle Tom’s Cabin; enligt en inte helt välbelagd anekdot sägs det att president Abraham Lincoln när han mötte dess författare, Harriet Beecher Stowe, sa ”so this is the little lady who started this great war”, med syfte på det amerikanska inbördeskriget som satte stopp för slaveriet i USA. Vare sig det är sant eller ej var Stowes roman något av en katalysator för abolitionisterna. Att ge bort en bok kan således förändra en annan människas attityder till viktiga frågor och i förlängningen de strukturer som ligger bakom samhällets värderingar.

Minst lika viktigt är dock att litteraturen är betydelsefull helt för sin egen skull. Joakim poängterar att huvudsyftet med Stora Bokbytardagen är att få tips på bra böcker.
– Vi vill att människor ska prata om böcker och dela med sig av sina bästa läsupplevelser. Och det är en viktig poäng − det är inte en dag att bli av med böcker man inte vill ha, utan en dag då man inspireras och inspirerar andra. Sedan är det ju kul om ett bokbyte kan leda till en ny bekantskap, fördjupad relation eller till och med en het romans.

Själva kommer Joakim och Ida så klart också att byta böcker på Stora Bokbytardagen.
– Jag har helt grottat ned mig i kokböcker det senaste året, berättar Joakim. Det kommer så många fantastiska hela tiden. Jag går i tankarna på att byta bort Lotta Lundgrens Tio lektioner i matlagning, matigt och roligt i textform. Ida plöjer biografier, senast Denna dagen, ett liv av Jens Andersen, vilket för tankarna till en annan rolig aspekt av Stora Bokbytardagen. Att byta bort en bok man gillar är att berätta lite om sig själv och det blir extra spännande med människor från andra platser och kulturer. Vem är deras Astrid Lindgren?

Pin It on Pinterest

Share This