Sylvan Esso: ”En stor del av skivan spelades in före valet och dess katastrofala resultat”

av | Jul 18, 2017 | Framsida Startslider, Intervjuer

I slutet på april släppte den Amerikanska indiepop-duon Sylvan Esso sitt andra album What Now och vi har intervjuat Amelia om processen bakom skivan samt hur det politiska läget i USA påverkat deras skapande rent kreativt.

Ser ni någon skillnad om ni jämför ert nya album What Now med ert självbetitlade debutalbum från 2014?
– Det kändes framförallt mycket mer. I och med att vi har en publik nu tillskillnad mot när vi gjorde vår första skiva, så var det mycket enklare att bli galen på varje lite grej vi försökte skapa. Men å andra sidan kändes det också mycket enklare då vi visste hur just vårt sound lät och hur vi ville att det skulle låta och vad lyssnaren skulle känna.

Hur känns det nu då, när skapandeprocessen är över?
– Vi känner lättnad och spänning. Det är så skönt att komma ut ur själva planeringsfasen av att skapa ett album och istället dra iväg på turné. Det är på turnén och på scen, som jag känner mig mest bekväm.

Kan du berätta lite om själva processen av skapandet bakom albumet?
– Vi började första ta fram albumet i North Carolina och bestämde oss för att göra det i en studio. Sedan så vi åkte till Wisconsin i slutet på vintern till mitten av ingenstans – vilket är den absolut sämsta platsen att göra popmusik på. Så vi åkte hem istället och jobbade på det lite mer för att sedan färdigställa det i L.A. Det var rätt mycket jobb.

Letade ni efter något speciellt när ni fann inspirationen till albumet?
– När jag känner att jag inte kan skriva nå mer poplåtar längre så slutar det alltid med att jag lyssnar på Genesis, Pete Townshend’s Let My Love Open The Door eller något av Missy Elliot eller vad som helst som Timbaland.

Hade ni någon speciell vision om hur albumet skulle låta när det var färdigställt och i så fall blev det som ni trodde?
– Ja, jag hade en vision, men en av de vackraste sakerna med just med musik är att du inte kan se det.

Albumet var inspelad under en rätt kaotisk period i USA. Kände ni någonsin att er kreativa process blev influerad av valet och allt som skedde kring det?
– Ja, verkligen. En stor del av skivan spelades in före valet och dess katastrofala resultat. Skivan skrevs under perioden 2015 och 2016 när poliserna fortsatte skjuta Afroamerikaner utan att bli dömda för det. Samtidigt som vår president godkände drönar attacker på flertalet platser och när vattnet i våra stater blev förgiftat. Vår kreativa process influerades såklart av alla dessa orsaker, men ingen av låtarna handlar direkt om dem.

Om ni låter fantasin flöda och får välja exakt vad som helst till Sylvan Esso-Merchandise, vad skulle det vara?
– Hus som kunde krympa och leva i fickan så att ingen någonsin skulle vara hemlösa. Var och en skulle komma med en queen size-säng, ett komplett kök med en gasspis spis och ett fantastiskt ljudsystem.

Sista frågan, vad händer nu?
– Mer låtar och mer konserter. Hurra!

Pin It on Pinterest

Share This