Sveriges mest omtalade festival i bokform

av | mar 7, 2019 | Intervjuer

Nu berättas historien om Sveriges första separatistiska festival Statement.
Boken är ett dokument över det men också en handbok för andra som vill göra grejer, säger festivalgeneral Emma Knyckare.

– Jag ville att den skulle bli ett manifest och ett dokument över en historisk händelse. Festivalen var förra årets absolut mest omtalade arrangemang, det finns ett stort intresse för den och jag kände att det var dags att bjuda på lite behind the scenes, säger festivalens grundare Emma Knyckare.

Festivalen som hölls som ett svar på det eskalerade antal övergrepp i publikhaven, också Sveriges första festival för endast kvinnor, icke binära och transpersoner. Aldrig har en festival rört upp en sån blandning av ursinne och lyriskhet.

– Statement blev mer än en festival. Det blev en rörelse. En unik händelse som var en del av ett historiskt år med me too-rörelsen och samtyckeslag. Boken är ett dokument över det men också en handbok för andra som vill göra grejer och ta sig vatten över huvudet, säger Emma Knyckare.

Boken Patriarkatet får inte festa med oss dokumenterar hela processen fram till färdig festival i ord och bilder och innehåller “allt från Flashbacktrådar till kärleksbrev från 17-åriga tjejer”. Trots att Statement varit så kontroversiell och därmed bevakats flitigt i media ger boken ett nytt inifrånperspektiv. Till exempel att mycket av arbetet behövde göras i hemlighet från arbetsgivare och hur det var att hantera media.

Grundaren Emma Knyckare har med sin alltid träffsäkra, humoristiska ton och engagerande språk gett oss som tyvärr inte var på plats en inblick i hur det faktiskt var.

– Jag bjuder på motgångar och kärlek i boken och dessutom har ledningsgruppen för festivalen skrivit varsin text utifrån sin arbetsroll. Annika Berglund dokumenterade festivalen med foton. De kändes viktigt för att de som inte var på festivalen i alla fall skall få en liten förnimmelse över hur stämningen var.

Boken innehåller också konkreta tips för hur en arrangerar event, bildar arbetsgrupper och överlever ideellt arbete. För allt arbete med festivalen skedde nämligen helt ideellt. Något som gjort att festivalens framtida öde är osäkert. Men i höst arrangerar de ”Statement on tour”, en klubbturné med stopp i Umeå, Stockholm, Göteborg och Malmö.

– Vi såg hur viktig festivalen var för många och vill nu ta oss ut i landet. Att kvinnor och ickebinära skall ha rätt till sina egna kroppar är så fundamentalt jävla grundläggande. Det är svinpinsamt att det fortfarande inte är så. Att upprätta separatistiska rum där folk kan få hitta på saker utan patriarkatets vakande öga är skitviktigt.

Författare:
Emma Thimgren, Skribent

Fotografi:
Annika Berglund

Pin It on Pinterest

Share This