Svart Katt: ”Det ska vara avskalat och enkelt”

av | Nov 8, 2017 | Intervjuer

Bandet Svart Katt håller punken levande med sina raka låtar och personliga texter. Den 17 november släpps deras nya album När allt är över och Popmani mötte upp bandet på hemmaplan för att ta tempen inför releasen.

Vi möts upp på Sankt Eriksplan i Stockholm. Himlen ligger koboltblå över innerstaden när jag möter upp Johan som spelar gitarr och sjunger i bandet. Därefter inväntar vi Robin som spelar bas och körar; Micke, som spelar trummor, kan tyvärr inte vara med. Vi tar oss in i en liten ateljé med en gammal orgel ståendes mot den ena väggen och på bordet ligger Robins konst utspridd. Vi slår oss ner.

Förra året släppte ni EP:n Rosta sönder, i år har ni släppt två singlar, och snart kommer er nya platta. Hur jobbar ni när ni skriver era låtar?
– Det är jag och Robin som skriver låtarna, säger Johan. Hittills när vi har skrivit låtar har jag skrivit ner lite idéer och Robin har skrivit på sitt håll. Vi skickar idéerna till varandra och ibland har vi setts och gjort klart dem också. Det är skillnaden gentemot EP:n, på skivan har vi gjort lite mer låtar tillsammans.

– Mm, precis. Det är väl ungefär så, instämmer Robin.

– Ja men vi kanske sitter hemma och spelar in lite idéer på mobilen och sen skickar vi dem till varandra och sen har vi setts och gjort klart. Och sen har vi repat in dem med Micke och gjort om dem lite mer, fortsätter Johan.

Hur är det med texterna, de känns ganska personliga?
– Ja det stämmer. Texterna är det jag som skriver eller Robin har ju skrivit texten till typ två låtar och en refräng, säger Johan.

– På skivan som kommer alltså. Eller nej, bara en låt på albumet som kommer, och en refräng, svarar Robin.

Hur kommer det sig att ni skriver texten på svenska?
– Jag vet inte riktigt, det kändes mest naturligt på något sätt. Men när vi startade var det aldrig någon diskussion om något annat, konstaterar Johan och Robin instämmer.

De flesta av era låtar är också rätt korta, varför då?
– Nja, det är väl mest att vi inte vill ha med något onödigt. Att man inte spelar längre än vad de håller för, och så har i alla fall jag väldigt lätt att tycka att låtar lätt blir när de är för långa. Alltså de får ju bli längre; det finns ingen regel, svarar Johan.

– Nej, men den förra singeln den är ju ganska lång… Men det är nog bara den, kontrar Robin.

– Jag tycker att man gör sig själv en otjänst om man bara tjatar ut idéerna. Det är skönare om man vill höra låten igen, säger Johan

Vad tycker ni om den svenska punkscenen idag?
– Den har väl utvecklats lite sedan den började, men jag tycker den är bra. Det går väl lite i vågor med ganska korta intervaller, det kommer och går, men jag tycker att det finns många bra band. Sen känner väl vi att det vi gör inte måste vara speciellt punkigt heller, svarar Johan.

– Nej precis. Det var inte så att vi tänkte: “vi ska starta ett punkband”, säger Robin.

Hur gick det till när Svart Katt startade?
– Det var väl bara att vi ville ha ett band som skulle spela såna låtar som vi ville skriva, säger Robin.

– Ja men vi gillar att det är korta och direkta låtar, med bra drivig fyrtakt, men att det skulle vara mycket melodi och så också. Just musikstilen kändes naturlig utifrån kanske det man har hållit på med innan och sånt. Och för mig så är även den här typen av låtar det som blir, om jag inte anstränger mig för att skriva låtar enligt något speciell genre eller så, svarar Johan.

– Mycket blev klart när vi hade spelat in första EP:n. Det blev första gången vi liksom märkte hur det lät, vi kom på ganska mycket då, fortsätter Robin.

Hur har inspelningsprocessen varit kring er kommande skiva?
– Den har faktiskt varit exakt likadan som tidigare, skrattar båda.

– På förra skivan åkte vi upp en helg till Östersund hos Sommarkatten, som producerar, men den här gången åkte vi upp två helger. Vi ser ingen poäng med att dra ut på det hela, utan vi tycker väl att det är rätt gött att bara vara förberedda och köra.

Vad har ni för musikalisk inspiration och vad lyssnar ni på nu?
– På skivan finns det ingen direkt inspiration som man kan höra spår av. Men om det är något vi alla tre har lyssnat mycket på och gillar så är det Radioactivity, ett amerikanskt power-punk-band. Men vi låter ju inte så mycket som det, det finns några likheter, men det är detaljer, svarar Johan.

– Vi lyssnade ju mycket på Lana Del Ray när vi åkte och skulle spela in skivan, säger Robin.

– Det är nog det jag har lyssnat mest på under senaste tiden och det är ju en lite annan genre…

Är det svårt att vara ense när ni skapar när alla tre lyssnar på rätt olika musik?
– Nej, alla gillar ju typ The Ramones, och sånt. Men vi tycker om när det inte är så mycket “fills”, det ska vara avskalat och enkelt. Det känns som att vi är väldigt samkörda om hur vi ska låta, säger Johan.

– Det känns som att vi inte har dragit in så mycket andra band som referenser när vi har repat, utan mest kört på, svarar Robin.

 

Har ni något favoritminne eller scen från era spelningar?
– Hm…ja, vi har ju spelat mycket här i Stockholm på Push My Buttons grejer och det har varit kul. Och i Pustervik, det var väldigt roligt.

– Då spelade vi med Hurula, det var ju fett, väldigt mycket folk. Men det är ju typ lika kul när vi spelade på Human Audio, en liten lokal, och det var roligt för den spelningen blev bokad dagen innan då det var ett annat band som hoppade av. Det är roligt att vi har fått spela på så olika scener.

Vad händer härnäst?
– Vi släpper ju singeln Slösar bort dagarna nästa vecka, och sedan kommer albumet en vecka efter det. Sedan ska vi ju spela på Debaser Strand med Makthaverskan den 25 november, och sedan till Malmö.

– Exakt, vi kollar efter lite fler ställen att spela på och sen har vi lite nya låtar som vi ska spela in. Vi får se när det blir av.

Blir det en till platta?
– Vi vet inte exakt, vi tänkte först en EP men nu har vi ju fler låtar än vi hade tänkt. Det kanske blir en till om det håller! Vi måste vara hårda, så det blir bra.

–  Vi kan ju säga att planen är att det blir ett till album. Det är inte omöjligt.

Några sista ord?
– Lyssna på Alkoholisten, Avrådan och El Parador, det är ett tips.

Författare:
Saskia Rubensson, Skribent

Pin It on Pinterest

Share This