Stjärnfall: ”Folk vill se musik, lyssna på musik och hjälpa andra”

av | okt 9, 2019 | Artiklar, Intervjuer

Den Östersund-baserade välgörenhetsgalan och musikfesten Stjärnfall ställs in i år. Men misströsta inte, Stjärnfall planerar att återvända, menar Jesper Lindegren som arrangerar galan.

Jesper Lindegren håller många bollar i luften. Förutom att bland annat spelar i bandet Velvet Insane, är han en av arrangörerna för Stjärnfall. Galan har pågått i fem år i Östersund, Jämtland, och har bland annat stöttat organisationer som Kvinnojouren, FATTA, med flera. Genom att låta musiken stå i centrum varje november har artister som Lisa Miskovsky, Jack Vreeswijk och Kristin Amparo uppträtt för välgörande ändamål.

Den svenska musikscenen samlas ju ofta kring storstäder som Stockholm, Malmö och Göteborg. Jag frågar om det finns det några problem att få artister att spela på mindre orter. Lindegren menar att det inte är några större problem, det gäller att vara ute i god tid som för alla andra. Det kan finnas andra fördelar att spela i exempelvis Offerdal, än i storstäder; det är inte lika stor konkurrens. Ett exempel är när Thomas Di Leva och Lisa Miskovsky spelade på Offerdals kyrka, en spelning som blev snabbt slutsåld och är ett starkt minne för Lindegren.

– Det är så fint att alla kommer. Det spelar ingen roll vart i världen det är, folk vill se musik, lyssna på musik och hjälpa andra.

Stjärngalan startade 2012, och tanken var från början att det skulle vara en engångshändelse. Varför valde ni att organisera den och hur kommer det sig att ni höll galan varje år?
– Det började som ett skolprojekt i trean på gymnasiet, och samma år så hade en klasskompis till mig, Julia Björk, gått bort i cancer. Då ville jag göra någonting till förmån för det och då kunde jag passa på att gör något med musik. Jag hade aldrig gjort något sådant förut, men på den vägen är det. Det första året så körde vi i Östersund och vi hade många lokala musiker då. Sedan så var tanken att det inte skulle bli något mer, men så avled min manager, Michael Sundén (Hellacopters, Melissa Horn m.fl.). Han gick bort i april 2013 och då vill jag göra något där också.

”Det är som att utföra en sport, tillslut blir man skadad för att man inte gör rätt.”

De två första åren hölls Stjärnfallsgalan för barncancerfonden, och därefter för hjärt-lungfonden, och efter två års paus fortsatte galan med att stötta organisationer som FATTA, Kvinnojouren och RFSL. Lindegren siktar på att stötta organisationer han brinner för, “annars går det inte att arrangera”. 

– I och med att jag älskar musik och scenkonst, kunde jag blanda lokala artister med riksartister. Det har varit helt fantastiskt att kunna blanda dem, att alla står på samma scen. Det blir en samhörighet.

När jag frågar Lindegren om han har något särskilt starkt minne från Stjärngalan är det svårt att välja. Det finns minnen från när Jack Vreeswijk spelade och det var allsång på lokalen Gamla Teatern, eller 2017 när Lisa Miskovsky och Kristin Amparo spelade och det blev en otrolig stämning även om syftet är allvarligt. Ett minne sticker ändå särskilt mycket ut:

– Ett starkt minne är från 2016, då satte vi ihop en grupp med kvinnliga lokala artister, Erica Skogen, Mia Kempff, Therese Olofsson m.fl., och så blev det ett litet band, BROKA. Det var en fantastiskt rolig och fin grej, det var berörande på alla sätt. Sedan gick Therese bort för några år sedan, vilket gör det speciellt.

Att Stjärngalan inte blir av i år beror på bland annat ett sent avhopp i arrangörsgruppen. Även om faktumet är trist, så ser Lindegren också möjligheter att utveckla galan genom “sabbatsåret”:

– För att göra det ännu bättre, vattentätt. Så är det ju att vara arrangör, det är otroligt mycket att bära. Vi har tidigare bara gått på drivkraften. Det är som att utföra en sport, tillslut blir man skadad för att man inte gör rätt.

– Alla pengar som kommer in går ju vidare till en organisation, som man får ju börja från noll nästan hela tiden. […] Det är otroligt vilken cirkus det är. Men jag tror det [att galan är inställd] är bra för att få Stjärnfallsgalan att bli hållbar. Så ett av målen är att det ska återkomma.

Författare:
Saskia Rubensson, Skribent & Redaktör

Fotograf:
Press

Pin It on Pinterest

Share This