10524643_10152235369527373_6745763270814201904_n

Namn: Paula Ponzer
Gör: Det mesta som faller mig in.
Senast lyssnade låt: Coup d’etat – G Dragon
Senast skickade sms: “Jag vill inte åka luftbalong.”
Livsmål: Att aldrig förväxla pengar med livskvalitet
Instagram: @futurethreadsproject @paulaponzer


 

Hej! Vem är du?
– Jag heter Paula Ponzer, kommer från Stockholm, bor av och till i Seoul och driver för närvarande projektet Future Threads Project. Det är en internationell plattform för innovativa modeprojekt som ämnar att på ett inspirerande och kreativt sätt bidra till en hållbar modeutveckling.

Hur skulle du själv beskriva din stil?
– Är det någon som kan svara på den här frågan, haha? Oregelbunden?

Hur viktigt är stil och mode för dig?
– Viktigt är väl kanske fel ord. Men det är roligt att vara kreativ med vad man har på sig.

Var köper du dina kläder?
– Jag köper nästan aldrig kläder. Att shoppa har aldrig varit min grej. Men mest köper jag secondhand, och av och till snor jag plagg av kompisar och ur mammas garderob. Fast jag köper inte så mycket retro-second hand, utan mer grejer på Blocket som folk inte använder. Men jag har samlat på mig en del genom åren, och här om sisten rotade jag fram en låda från typ 2002 full av supercoola grejer. Sent 1990-tal, tidigt 2000-tal tycker jag är ballast just nu.

387609_10150422067252373_527296689_n

Har du någon favorit bland designers/märken/butiker?
– Hum. Jag har två olika typer av favoritmärken: de jag skulle köpa själv, och de jag blir inspirerad av stilmässigt. När det gäller köpa nya kläder så är det viktig för mig att de både har snygga kläder och att företaget strävar efter att jobba på ett etiskt vis. Exempelvis Filippa K, Uniforms for the Dedicated, Minna Palmqvist med flera. Men när det gäller inspiration så gillar jag just nu UNIF, Emma Mulholland, Lazy Oaf, Lucky Chouette med flera.

Vilket plagg kan du inte leva utan?
– Det måste ju vara min lilla svarta klänning som jag köpte på H&M i Korea för fem år sedan. Om man känner mig så har man garanterat sett den ett antal gånger. Den är typ en del av mig. Jag skulle uppskatta att jag har haft den på mig – no joke – två eller tre gånger i veckan sedan jag köpte den. För man kan ha den i alla sammanhang – bara att variera jacka, skor och accessoarer. Snabb överslagsräkning: 300 dagar totalt har jag haft den på mig. Bra jobbat H&M!

1601140_10151882645117373_325822245_n

Vem/Vad inspireras du av?
– Instagram..? Personer runt mig som har cool stil. Och koreanskt mode – de har en förmåga att följa trender men samtidigt addera någonting eget. Någonting som har inspirerat mig också är ett citat från en koreansk designer, märket PushButton, som jag jobbade med förut. Jag frågade vad han inspirerades av när han skapade en ny kollektion, eftersom märket är känt för att alltid ligga steget före. Han sa “Jag försöker tänka på vad allmänheten just nu tycker är fulast, vad som är för vulgärt, och vad som är kontroversiellt – och sedan göra detta till någonting som känns attraktivt.”

Vad får du för reaktioner på din stil?
– Folk jag träffar första gången tycker jag ser cool ut, men de jag känner tycker att jag alltid har på mig samma kläder, haha. Orka vara kreativ varje dag liksom, haha.

Vilken bild vill du att andra människor ska ha av dig?
– När jag träffar nya människor så tycker jag att det är lite spännande att utforska hur man uppfattas i olika situationer beroende på hur man är klädd. Exempelvis har jag under de senaste åren jobbat som ledningssystemskonsult för industriföretag, där de flesta i branschen är män 40+. När man är 20 år yngre, har rosa hår och udda kläder så är det spännande att se hur lång tid det tar att övertyga ledningsgubbarna om att man är seriös, smart, kan sitt jobb, och har bra idéer. Men det brukar faktiskt inte ta så lång tid, haha. För jag är ju bra på mitt jobb.

285203_10150255690232373_1960391_n

Du har haft många stilar genom åren. Vad får dig att byta så ofta?
– Jag vet inte, tror det ligger lite i min natur. Jag byter ju jobb, bransch, hårfärg, land, hobby, vanor och så vidare precis lika ofta. Jag är väldigt passionerad i allt jag gör, och det är inte så att jag tröttnar heller, men det blir alltid så att jag plötsligt kommer på någonting nytt som jag hellre vill – och så gör jag det! Haha.

Du har grundat nätverket Future Threads Project som vill göra hållbarhet till en självklar del av mode. Vad behöver förändras i modeindustrin?
– Det problemet som jag vill fokusera på är vad som behöver förändras inom kommunikationen av hållbarhet, för att det ska bli mer intressant för folk som kanske inte är super-miljöintresserade i allmänhet. Generellt tror jag att man måste sluta prata så mycket om problem och istället fokusera på lösningar. Sluta försök motivera folk att ändra sina konsumtionsvanor för att “rädda världen” – alla är inte intresserade av det. Slutligen använd inte muppiga ord som ekomode – prata istället om nytänkande, innovation och kreativitet, och annat som går bättre ihop med mode.

10525708_10152135333167373_4372544256947167824_n

Kan du ge några tips på hur man som konsument kan tänka mer hållbart?
– Man kan ju börja med att tänka lite på hur man ser på sig själv och sin stil. Vill man vara en person som slaviskt följer trender och köper det som alla andra har på sig, eller vill man vara en person som uttrycker sin kreativitet och personlighet? Är man intresserad av mode så är det förmodligen det senare – så då kanske man ska satsa på lite mer second hand, DIY och noga utvalda plagg. Alltid intressantare med plagg som har en story. Ett tips om man vill skaffa sig lite mer modestatus är ju att vara påläst om kläderna man har på sig.

Du har tillbringat mycket tid i Korea. Har det påverkat din stil?
– När det gäller min personliga stil så är det nog inte jättemycket, däremot vad jag blir inspirerad av och tycker är snyggt. Intressant att se hur globala trender tolkas i olika länder.

Hur skulle du jämföra svenskt och koreanskt mode?
– Oj, det vet jag inte hur jag ska svara på för att göra det kort. Det vanligaste är väl att man säger att koreanskt mode är färgglatt och innovativt och svenskt är ganska minimalistiskt. Men samtidigt så finns det ju mycket färgglatt i Sverige också. Det som är den största skillnaden egentligen är väl hur snabbt trender kommer och går i Korea, och att det bokstavligen kan gå över en natt. Varje dag finns en ny variant av en och samma trend tillgänglig i butiken. De har en enormt stor lokal fast fashion-industri, med designer som jobbar dag och natt. Om ett visst plagg ses ena dagen på en kändis så finns en kopia av plagget nästa dag i butik.

Mer om Future Threads Project går att läsa här.

Pin It on Pinterest

Share This