Foto: CBS

Foto: CBS

MADAME SECRETARY 

Regi David Semel Manus Barbara Hall Medverkande Téa Leoni, Michael Simon Hall och Geoffrey Arend Premiär 21 september på CBS

Under en middag med gamla kollegor från tiden då Elizabeth McCord tjänstgjorde inom CIA, inträffar något fruktansvärt. Statssekreterarens flygplan har störtat. Alla runt bordet förstår allvaret, inklusive Elizabeth. Vad hon dock inte vet är att hon kommer fylla rollen som en av presidentens närmaste kollegor inom kort.

Serien börjar dock med bilden av en stad, bönerop som blandas med stadsbelysning vilket ger en vacker bild för att med tvära kast ge publiken något helt annat. Bilden av två unga amerikanska män som släpas iväg mot fängelseceller i mörkret, medan de misslyckas att göra sig förstådda hos förövarna. De befinner sig i Syrien och har precis blivit tillfångatagna på grund av misstankar om att vilja störta regimen. En situation som åskådaren kan se som huvudberättelsen i seriens första del.

Det är ett fullspäckat avsnitt med många olika bihandlingar som utspelar sig framför åskådaren i den nya serien Madam Secretary. Trots detta är jag säker på att allt kommer att klarna för oss ju längre vi kommer i CBS:s satsning med bland andra Téa Leoni i huvudrollen som Elizabeth McCord. Efter en karriär inom CIA möter Elizabeth oanade utmaningar inom vita husets väggar. Från att gå från CIA till föreläsare på universitetet i Georgetown och boende på en hästgård där lantlivet bara är runt hörnet, slungas Mrs McCord till den största utmaningen hittills. Att bli den nya statssekreteraren för de Förenta Staterna. Hon får börja arbeta med en grupp helt nya ansikten vilka inte riktigt lärt sig uppskatta henne eller hennes bestämda åsikter. Men presidenten håller henne ständigt om ryggen. Eller?

Mitt i upptäckandet av kidnappningshärvan i Syrien, där McCord och hennes nya medarbetare inte är överens av valet av lösning, får hon ett oväntat besök av gamla CIA-kollegan George. Med andan i halsen närmast viskar han fram meningen som ingen inom Vita Huset vill kännas vid – statssekreterarens flygkrasch var inte en olycka. Onda aningar kring ett fult spel i Vita Huset sätter sig hos Elizabeth och George ber henne att vara försiktig. Ett råd han själv skulle tagit.

Spänningen och de snabba vändningarna gör att intresset håller i sig genom hela avsnittet. Skådespelarna är i de flesta avseenden av hög klass och Téa Leoni känns mer och mer som ett självklart val för rollen. Vad som är intressant är att titta på de förväntningar på kvinnor som samhället sätter och hur man aldrig tycks bli av med dem, oavsett yrke. Under en scen i början av avsnittet meddelas McCord att hon kommer bli tilldelad en personlig stylist. På mötet är hon klädd likt männen, med kostymbyxor, en skjorta och kavaj, samt ett par låga klackar. Hon och även jag blir förvånad över beslutet, men vid en tillbakablick på andra kvinnliga representanter i Vita Huset visar sig i stort sett samtliga kvinnor i kjol eller klänning. Trots en ny maktposition får hon inte klä sig hur som helst, utan som den traditionella kvinnan.

Jag råder er alla att i all fall ge serien några avsnitt, som de flesta serier behöver, för att komma till ro med alla karaktärer och utspelningsplatsen vilken är Vita Huset. Serien känns som en seriös och maffig produktion där det också är i tiden att vår huvudperson är en kvinna. Dock vill jag utföra en varning. Undvik trailern som finns att se på olika hemsidor då den avslöjar alldeles för mycket av första avsnittet. Annars råder jag er att helt enkelt luta er tillbaka med hösten utanför fönstret och njuta av politik, intriger och skarpa karaktärer.

Pin It on Pinterest

Share This