Startracks: ”Jag kan stolt säga att jag är jävligt nöjd med allt”

av | feb 19, 2019 | Intervjuer

Startracks är ett av Sveriges äldsta indiebolag och på fredag firas skivbolagets kvartsekel med en jubileumskväll på Södra Teatern med artister som Love Antell, Vasas Flora och Fauna och Tiger Lou. Vi har pratat med Fredrik Holmgren om tiden med Startracks, gömda katalogskatter och hans tro på framtiden.

Ett kvartsekel har gått sedan starten och härnäst vankas det 25-årsfest. Hur känns det och vad ser du mest fram emot med kvällen?
– Oj, vad tiden rusar iväg! När jag går igenom katalogen och mina 25 år kan jag bara stolt säga att jag är jävligt nöjd med allt. Riktigt bra kvalité! Under Startracks 25-årsfest kommer det bli en riktigt kul blandning, dels utav artister jag jobbat med länge som Tiger Lou och Love Antell men också nya band som Star Horse (vars debutalbum släpptes nu i fredags!). Jag är superpeppad inför festen. Har även hört lite tissel och tassel från bandet kring gästartister och udda låtar så det kommer bli något alldeles extra. Det kanske till och med dyker upp något band som inte är med på affischen…?

Kunde du tänka dig att du skulle arbeta med Startracks i över tjugofem år när du startade det 1993?
Ja absolut. Att ge ut och sprida bra musik är något jag verkligen vill vara en del av. Men 1993 tänkte jag nog inte riktig på det som ett företag. Då var det jag och banden mot världen. Det var liksom ett måste för mig att ge ut musik.

Du har hunnit med att beta av en del releaser, men om du fick plocka ut tre gömda skatter från katalogen vilka skulle de vara?
– SONGS OF SOIL – The Painted Trees of Ghostwood
Bröderna Gustaf Kjellvander och Christian Kjellvanders gemensamma skiva. Fantastiskt bra men en release som försvann lite. Den tror jag fler skulle gilla. Det är absolut något för alla som gillar Christian Kjellvander.

SERIAL CYNIC – MANIFESTO PESSIMESTO
Från Lund. Ett kvinnligt svensk svar på Shellac. Pelle Gunnerfeldt spelade in i MNW Studion i Vaxholm. Även dom splittrades lagom till release. Två av dom spelar i The Ohnos nu…kolla upp dom!

NICCOKICK – THE GOOD TIMES WE SHARED, WERE THEY SO BAD?
Älskar Niccokick och deras skeva indiepop med lite för mycket gitarrer ibland. Dom skulle absolut ha en gördel över CD’n som kostade skjortan…sen splittrades även dom lagom till release.

”Vi pratade om att man i framtiden skulle kunna skicka musik över telefonlinjen.”

Vad hade du för framtidstro om musikbranschen vid starten av Startracks och hade du kunnat tänka dig att det var såhär vi skulle jobba år 2019?
– När nedladdningen var som störst och det inte fanns några streamingtjänster kändes det nattsvart. Jag hade väldigt lite framtidstro då. Men nu tycker jag det börjar ordna upp sig! Folk har börjat testa lite olika saker och strömmingen börjar ta fart. Jag gillar den här tiden och möjligheterna som finns nu. Ett minne jag har ifrån tidigt 90-tal är när vi pratade om att man i framtiden skulle kunna skicka musik över telefonlinjen… vi skrattade gott åt det. Hur skulle man kunna skicka en CD över telefon?? Haha!

Vad har du för framtidstro nu?
– Jag vill tro att det ser ljust ut. I dag tar det väldig mycket längre tid för en artist att gå runt och det kräver också ett annat sätt att tänka. Det har aldrig funnits så mycket möjligheter att sprida musik till en så låg kostnad som idag och därför ser jag ljust på framtiden. Jag gillar musik som inte är så het just nu, men allt det där går ju i cykler. Jag gör min grej och när Startracks fyller 25 kommer det hyllas som ”strävsamt” tror jag.

Som den enda anställda personen på Startracks, känns det aldrig ensamt att dra lasset själv? 
– Jag har massor av hjälp! Promo både här och utomlands, även kring ekonomi och distribution, så det där med att vara själv är inte helt sant! Det finns inget självändamål med att vara själv och det har absolut sina nackdelar ibland, men jag gillar det. Startracks är mer utav en livsstil och jag gillar det!

Ett kvartsekel har gått och nu håller vi tummarna för minst ett kvartsekel till, vad ser du mest fram emot den kommande tiden? 
– Att få släppa en ny artist och se responsen är verkligen något speciellt. Ta bara Star Horse som exempel. Deras debutalbum kommer nu på fredag och jag har ingen aning om hur det kommer tas emot. Mäktigt! Efter 25-årsfesten kommer 2019 bjuda på fler roliga saker!

Författare:
Elin Strömberg, Chefredaktör och Skribent

Fotografi:
Birds Will Sing For You

Pin It on Pinterest

Share This