Sommarläsning – Del 2 – The Beatles

av | Aug 7, 2017 | Artiklar, Läsvärt

I den andra delen av Popmanis biografiserie listar Moa Marken fem läsvärda böcker om The Beatles.

Beatles ’66: The Revolutionary Year av Steve Turner

År 1966 stod Beatles inför ett vägval. Skulle de fortsätta på samma – än så länge vinnande – spår som tidigare, med täta skivsläpp, världsturnéer och gitarrpop – eller söka sig mot okända marker? Såhär i efterhand tycks svaret givet, men för femtio år sedan var historien ännu oskriven. I Beatles ’66 (2016) går Steve Turner igenom månad för månad under det år som nu ter sig som ett av mest avgörande året för bandet. Läsaren bjuds in till havererade presskonferenser, inspelningen av Revolver och lite nödvändig soul-searching för John, Paul, George och Ringo.

Tune in av Mark Lewisohn

Tune in (2013) är första delen i beatleshistoriken Mark Lewisohns biografitrilogi All These Years. På nästan 1000 sidor berättar Lewisohn om hur fyra pojkar växer upp i ett nedgånget Liverpool, och hur dessa kommer att knytas samman till en enhet. Boken avslutas på nyårsafton 1962. Att läsa Lewisohn kräver alltså viss uthållighet. Samtidigt är det en omistlig bok för den som vill förstå hur Beatles blev till. De återstående delarna är beräknade att ges ut 2020 respektive 2028.

Paul McCartney: Many Years From Now av Barry Miles

Many Years From Now (1997) kallas ibland för Paul McCartneys självbiografi, men är snarare en sorts intim intervjubok. Den är skriven av Barry Miles, som har varit vän med McCartney sedan 1960-talet. Tungvikten läggs på tiden från McCartneys barndom till tidigt 1970-tal. Vad som fångar mig i läsningen är när McCartney berättar insiktsfullt och ärligt om sin komplexa relation med John Lennon. Den (oftast) vänliga tävlingsmentalitet som fanns mellan dessa två tycks vara urkraften i Beatles, vad som drev dem till att gång på gång excellera.

    

Anthology av John Lennon, Paul McCartney, George Harrison och Ringo Starr

Boken är en del av avslutande delen av Beatles femåriga Antology-projekt, under vilket även en dokumentärserie och tre skivor släpptes. Syftet med projektet var att beatlarna skulle få berätta sin historia ur sin egen synvinkel. Resultatet är ungefär detsamma. Anthology (2000) ger en bred och samtidigt ingående förståelse av fenomenet, musiken och berättelsen Beatles. Boken är bygd på gamla och nya intervjuer beatlarna, samt med personer som befann sig i den innersta kretsen. Den är som gjord att läsas som ett komplement till den 6 timmar långa dokumentärserien med samma namn.

Revolution in the head: The Beatles Records and the Sixties av Ian MacDonald

Revolution in the head (1994) är en sann klassiker i genren Böcker-Om-Beatles. Den gavs i mitten av 90-talet, när britpoppens popularitet hade genererat i ett nytt intresse för 60-talsmusik, och blev därför en kritiker- såväl som publiksuccé. MacDonald går igenom skiva efter skiva, låt efter låt och berättar om hur Beatles kom till, som musikaliskt och kulturellt fenomen. Djuplodande analyser om 60-talets essens blandas med intressanta anekdoter från Abbey Road-studion.

Författare:
Moa Marken, Skribent

Fotograf:
Dezo Hoffmann

Pin It on Pinterest

Share This