Solen: ”För det mesta var det ett jävla sökande”

av | Mar 24, 2017 | Framsida Startslider, Intervjuer

Våren är här och Solen är tillbaka med ett nytt album. Men det blir ingen ljus årstid tillsammans med bandet som liknats vid Kent. Vi träffade Nils Dahlqvist, Olle Darmell och Johan Kihlström för att prata om det och processen fram till nya skivan.

 – Ska vi säga att Ölandsresan var starten? Det var inte i somras utan året innan.

Vi sitter i två soffor i pentryt utanför replokalen. Efter lite drygt ett år är det dags att låta deras tredje skiva se dagens ljus. Miljonär/Känslor säljer som albumet heter har varit en lång resa. Betydligt mycket längre än senast Solen klev in i studion.

– Förra skivan var vi i studion två veckor tror jag. Den här gången var vi där nästan ett år till och från. Inte lika effektivt men det var nog bra, säger Nils.

– Inför förra skivan hade vi demos som lät likadana som slutprodukten. Nu har vi haft demos, och någon låter väl likadan på skivan. Men de flesta har ändrats väldigt mycket i studion.

Den här gången har bandet jobbat med producenten Ulf ”Rockis” Ivarsson. Känd från produktioner med Joakim Thåström. Tillsammans med Rockis har de mejslat fram ett sound bit för bit. En längre process där mycket av det som format skivan har kommit till i studion snarare än replokalen.

– Det var inte skitlätt eller roligt alla gånger. Ibland var det kul när alla drog åt samma håll, men för det mesta var det ett jävla sökande bara, berättar Olle.

– Det var ganska mycket famlande i mörker, fyller Johan i.

Arbetet i studion gav mycket till resultatet men var väldigt påfrestande för bandet. Johan säger att det hade kunnat bli en “göra slut-skiva”. Alla skrattar till lite innan jag frågar om det verkligen kändes så.

– Nej. Jag känner mig bara jätteklar med den här skivan, säger Olle.

När en så sammansvetsad grupp som Solen bestämmer sig för att jobba med en ny producent är det alltid intressant att se vad som förändras. Vad kan en person som Rockis tillföra gruppen?

– Han har varit ovärderlig i många sammanhang. Det är väldigt skönt att ha någon att bolla med, säger Olle.

– Han har också varit den som kunnat sätta ner foten och säga, nu får det fan räcka. Nu har vi vridit och vänt på det här tillräckligt. Det är nog därför skivan kommer i mars och inte om ett år.

Hur kommer det sig att ni började arbeta tillsammans?

– Vi kommer också från Gävle som Rockis. Så han kunde inte tacka nej då, säger Nils.

Samtalet glider över i att hitta referenser. Olle säger att de inte lyssnar på samma musik och att det är svårt att ringa in var deras sound kommer ifrån. Johan säger att han precis har börjat lyssna på Kent. Det är lite roligt faktiskt. Solen har jämförts med Kent så pass många gånger att de hunnit tröttna på det.

– Ja vi låter som Kent, men det är nog mer för att vi sjunger på svenska än hur låtarna låter. Vi pratar om samma ämnen och har samma nakna röst. Det blir ju storhetsvansinne om vi själva skulle jämföra oss med Kent, säger Johan.

– Vi har nog alla lyssnat på Kent och tycker de är bra. Sen får vi nog köpa att folk tycker att vi låter som dem. Men det är också ett ganska lätt journalistiskt drag att jämföra oss med Kent eftersom alla vet vilka de är, säger Olle.

Även om inte Solen har blivit household riktigt ännu kan vi nog vara överens om att liknelsen med Kent börjar bli överflödig. Deras förra album Till dom som bryr sig fick många recensenter att höja på ögonbrynen och resulterade i ett uppsving för bandet.

– Det ska verkligen bli spännande att se vad folk tycker om den nya skivan. Även om man ska göra sin egen grej och skita i vad folk säger… Så ängsliga som vi är bryr vi oss jättemycket, säger Nils.

”Det är viktigt för oss att bejaka och ta fram det mörka i texterna”

Men är det verkligen viktigt vad folk tycker? Har ni inte en fanbase som uppskattar det ni håller på med?

– Vi går väl hem i vissa ledsna högstadie- och gymnasieklickar. Inte riktigt överallt annars. Mina systrar gillar till exempel inte oss. Om de får stå som exempel för kreti och pleti. Det är viktigt för oss att bejaka och ta fram det mörka i texterna, och det kan inte vara främmande för någon. Det är omöjligt. Däremot tycker nog inte alla att det är så klädsamt att prata om det.

– De flesta lyssnar på musik för att må bra. Musik ska byggas utav glädje… Lite så, det är nog många som har den idén. Då kanske inte vi faller i så god jord.

Författare: Erik Magnusson, Skribent.

Relaterade artiklar

Pin It on Pinterest

Share This