SnäckanochPärlan_1

Snäckan & Pärlan – Rebecka Reinhard och Cicely Irvine.
Foto: Fanny Holmquist

En höstkväll i fjol fick jag höra två röster sammanflätas i en sagolik atmosfär under en spelning. Dessa röster tillhörde Snäckan & Pärlan, Göteborgsduon beståendes av Cicely Irvine och Rebecka Reinhard.
En dimmig vårdag möts vi på ett fik för att prata om allt som rör den hänförande duons musik.

Det är svårt att beskriva Snäckan & Pärlans musik på ett annat sätt än att slå upp ordet ”sagolik” i en synonymordbok. Det är minst sagt en kombination av charmant stämsång, skickligt instrumentspel och ett unikt samspel. Trots att Snäckan & Pärlan kom till för endast ett och ett halvt år sedan, så känns det här som ett livslångt projekt, vilket med all sannolikhet är ett resultat av det unika samspelet.
– Det är inte en självklarhet att det går att spela tillsammans bara för att man gillar varandras musik. Så det är bara tur att vi fungerar så bra ihop, säger Rebecka.
Men hur skulle de själva beskriva musiken?
– Jag är så dålig på genres. Jag säger bara singer/songwriter men det låter så himla tråkigt, det vill jag inte säga, säger Cicely och skrattar.
– Men det faller ju inom den genren. Samtidigt är det ganska brett, i och med att vi skriver låtarna var för sig, förklarar Rebecka.
Cicely fyller i:
– Ja, för det blir ju väldigt olika låtar. Vi skriver väldigt olika och gör låtar på olika sätt, vilket är jättebra. Det gör det mycket bredare, mer intressant att lyssna på.

”Musiken är livsviktig”

Tar hjälp av varandra
Det är svårt att tro att duons låtar skapas på olika håll. Samspelet som hörs i låtarna och syns på scenen får en att tro att de jobbar tätt inpå varandra redan när en låtidé växer fram.
– För mig är det en väldigt privat sak att skriva en låt. Skriver jag om en känsla så får det ta den tid det tar, och jag behöver göra det själv. Men ibland kan jag visa upp det för Rebecka för att få lite pepp, berättar Cicely.
Rebecka instämmer och menar att det är essentiellt att kunna vända sig till varandra under skapandet av låtarna.
– Det har varit en ganska bra del i processen, att vi har kunnat fråga den andra ”Nu har jag gjort det här, är det skit eller kan vi göra någonting utav det?”. Det är när vi börjar bolla idéer som låtarna faller på plats.

Foto: Fanny Holmquist

Foto: Fanny Holmquist

”Man får en sådan stark känsla i kroppen när en spelning går bra”
Det är ett förtrollande lugn som ständigt tycks lägga sig över duons spelningar, en harmoni som alstras på scenen och når ut till publiken.
– Det blir så tydligt på något vis när det händer, man får en sådan stark känsla i kroppen när det går bra, säger Rebecka och fortsätter:
– Men innan spelningarna tänker man alltid ”Varför gör vi det här?”. Man gör ju det inte bara för att det är kul. Men så är det med musik överhuvudtaget, man skriver inte musik endast för att det är en rolig grej liksom.
– Men det är ju livsviktigt, fyller Cicely i.
– Själva musicerandet och att spela för sig själv framför allt. Om jag känner mig vilsen när jag är ute och reser själv exempelvis, då är jag räddad så länge det finns en gitarr att spela på. Det är en trygghet, förklarar hon.

Vilken är då drömspelningen?
– Jag såg en spelning som Antony and the Johnsons gjorde på en bar i Malmö med 50 personer, en sådan spelning skulle jag vilja göra om jag var känd. Men jag har ingen dröm om att spela stora spelningar med flera tusen personer i publiken. Det vore också kul, men det känns inte så realistiskt, säger Cicely.
Duon kommer båda överens om att festivaler ligger på önskelistan.
– Jag skulle väldigt gärna vilja spela på Roskilde, det är alltid en sådan fin stämning där oavsett vad det är för band som spelar, berättar Rebecka och fortsätter:
– Primavera Sound skulle också vara coolt för att de alltid har en sådan grym line-up.

De skojar om hur det skulle vara att få se sitt namn stå på festivalaffischerna tillsammans med de stora banden, och båda skrattar. Men med Cicely och Rebeckas förmåga att hänföra när de står på scen är det bara en tidsfråga, tänker jag.

Pin It on Pinterest

Share This