Slowgold: ”Jag gör musik för min egen skull och låter den utvecklas jämsides med mig själv”

av | mar 13, 2017 | Framsida Startslider, Intervjuer

Popmanis Tilde Hjelm träffar Amanda Werne i hjärtat av Majorna på Stigbergstorget i en ateljé på allmänna vägen. Det är klarblå himmel och solen lyser. Slowgold har precis släppt sitt fjärde album och kritikerna hyllar det till skyarna. Vi slår oss ner i en soffa, fönstret står på glänt och släpper in dagens första inspiration.

Vad inspirerar dig till att skriva musik?
– Det kan vara väldigt många olika saker. Det är ett slags grundtillstånd jag har, behovet av att uttrycka sig.Jag har alltid velat bli en bra låtskrivare sedan jag var liten och utvecklade tidigt ett sätt att förhålla mig till det. Jag sitter mycket själv och spelar och lyssnar ofta på andras musik.

Hur formas du av din musikaliska resa?
– Man uppfostrar sig själv lite hela tiden. Jag har alltid ända sen barn fått lära mig av mina egna misstag. Det är ingen som har sagt åt mig vad eller hur jag ska göra saker. Jag har fått tillåta mig själv att läras och utvecklas kring mina frågeställningar om vart jag är, vart musiken är, vart allt möts och vart gränserna går. Det finns ju så mycket i musiken, det tar aldrig slut. Jag ser det som ett sätt att leva sitt liv och att hitta sig själv om och om igen. Det är mitt sätt att leva på.

Berätta om bilden du har med dig?
– Jag spenderade mycket tid på den här platsen när jag var liten. Det är på vår stuga ute på landet. Huset ligger högt upp så det är mycket horisont och himmel runt omkring. Ölandstok buskar och barndomskatten är med. Jag var väldigt arg och hade en stark vilja som barn. Jag tycker denna bilden visar det lite, haha.

Berätta mer om dig som barn?
– Jag fick ju höra att jag var väldigt arg och det tycker jag om att jag var. Man är ju alla sina personer och det är alltid nåt som driver en framåt. Att ta kontroll över de sidorna är ju något som utvecklar en. Jag har väldigt mycket starka känslor som jag lär mig att leva med hela tiden. Därför är det alltid lite skönt att höra att man då var lite som man är nu också. Jag hade starka åsikter och stark vilja och det är ju fortfarande så.

Vilka karaktärsdrag tycker du beskriver dig bäst?
– Oj, vad svårt! Jag är väl en väldigt pragmatisk, känslostormande och energifylld person. Jag vill alltid få saker gjort och har väldigt mycket känslor, både inom mig och utanpå. Så jag har fått utveckla att vara praktisk och pragmatisk för att komma någon vart.

”Man blir bättre på att hantera onda spiraler om man är medveten om dem”

När mår du som allra bäst?
– Det är när jag har skrivit en låt. Då mår jag som allra bäst. Då infinner jag mig ett sånt där lugn. Det har blivit att det är enda gången då jag har det där lugnet. Det är lite problematiskt i längden så det är nog något jag behöver jobba med, haha.

– Det är lite svårt och en utmaning deluxe att hitta det där lugnet i annat för jag längtar så mycket efter dom stunderna. Men ibland måste jag aktivt låta bli att försöka. Jag kan även hitta ett lugn när jag spelar piano. Jag är ju ingen mästare på det men jag har lärt mig en del klassiska verk, tillexempel alla Gnossiennes med Satie. De går otroligt långsamt. Det är mycket anslag, känsla och lugnt tempo. Då infinner sig lugnet.

När mår du som sämst?
– Det är när jag är stressad och stressad blir man! Stress kan ju komma i samband med att man vill göra det där som gör att man mår bra. Så blir man stressad av att man inte fått den stunden på länge. Det blir lite av en ond spiral. Så att bryta det är en konst och det får man öva på hela livet. Det är så det är. Man blir bättre på att hantera onda spiraler bara man är medveten om dom.

”Jag drömmer om att se tillbaka på ett långt liv av musik”

Jag bad dig ta med dig något som betyder mycket för dig. Vad valde du och varför?
– Jag har med mig ett fat som kommer från Chile. Den har en drömsk målning på sig som jag tycker om och som jag alltid har framme. Den symboliserar hemma för mig och följer alltid med och tas fram varje gång jag flyttat. Den är alltid en av de sakerna som åker upp först.

Förutom att spela musik i sommar, vad drömmer du om att få göra?
– Jag drömmer om att se tillbaka på ett långt liv av musik. Att kunna klappa sig själv på axeln och säga – bra jobbat. Att vara nöjd med de val man har gjort och sådär. Även om jag har andra saker som jag drömmer om så skulle jag inte vilja byta ut det mot det jag gör nu.

Hur vet du när en låt är klar?
– Jag hör ofta att det är svårt att avsluta och släppa taget om låtar. För mig är det viktigt att avsluta. Det behöver inte vara perfekt och det är bra när det finns utrymme för utveckling. Det är bra om det finns ett moment av osäkerhet i det du gör för om det inte finns så hade man varit färdig. Det är ju tråkigt att bli det. Jag gör musik för min egen skull och låter den utvecklas jämsides med mig själv. Det går i första hand.

– Det är ganska lätt att halka och börja lyssna på vad andra tycker och det är väldigt skadligt.
Processen för mig är väldigt privat och låtarna går alltid via mina närmsta innan det kommer ut på album. Det är väldigt viktigt för mig och jag finner en stor styrka i det. Nu har jag släppt mitt fjärde album och de här albumen har blivit som fyra olika personer.

Vart är du om 20 år?
– Det tycker jag är spännande att tänka på. Jag kan ju redan nu se tillbaka på fyra album och känna att jag hittar mig själv mer och mer så det hoppas jag att jag känner då också.
Om 20 år har jag fortfarande båda fötterna på jorden med mina nära vänner omkring mig och spelar gitarr. För DET är det roligaste som finns.

Om du fick vara vart som helst i världen just idag, vart skulle du vara och vad gör du?
– Där har vi en egenskap som är ganska nyttig hos mig och det är att jag extremt sällan önskar att jag var någon annanstans än vart jag är idag. Men jag hade nog mått bra av att ha lite semester. Jag har dock väldigt svårt för att vara ledig för jag tycker om engagera mig och vara aktiv. Jag vill ju göra de saker som jag ska göra och jag vet att allt som jag tar mig för har en funktion och en poäng. Det är väldigt sällan jag känner att saker inte ger någonting. Man lär sig hela tiden och får erfarenheter som jag inte skulle vilja byta bort mot något annat.

Författare & Fotograf:
Tilde Hjelm

Relaterade artiklar

Pin It on Pinterest

Share This