När Halloween stundas så är det även dags för skräckfilm. För den som hellre spenderar högtiden i TV-soffan än på maskerad finns som alltid en skttgömma av både gamla, klassiska och mer moderna rysare att födriva tiden med och helt enligt Halloweens stämning skrämmas upp av. Men vad gör man när man sett alla kända kultfilmer fler gånger än man vill minnas och desperat letar efter nya kvalitetsrullar som kan vara svåra att hitta bland alla dagens remakes och uppföljare. Popmani har en finfin guide till din egen skräckfilmsfestival på Halloween:

 

Istället för: Paranormal Activity

Se: The Pact (2012)

Ruggig, liten indieskräckis om en kvinna som undersöker försvinnandet av sin syster i deras nyligen avlidna mammas hus. Det verkar som om det spökar – men vad är det för faror som lurar bakom de slitna väggarna? Snitsig kombo av onda andar. mordmysterium och thriller som man inte bör se ensam…

Istället för: Dawn of the Dead (valfri version)

Se: Night of the Creeps (1986)

Härlig 80-talsrulle om mördarsniglar från rymden som förvandlar ett colleges elever till hjärndöda zombies – illa nog precis inför den stundande skolbalen. Två nördar och en bitter snut fixar biffen. Innehåller både filmreferenser, dialog med glimten i ögat, splatter och ett yxsvingande skelett.

Istället för: The Thing

Se: Slither (2006)

En skönt geggig sci-fi med blinkningar till både The Thing, The Blob och Världsrymden anfaller. Utomjordisk slempropp förvandlar vitt slödder till monster – hans yngre, snygga fru (Elizabeth Banks) försöker hantera konsekvenserna. Lagom blodigt, väldigt roligt.

Istället för: Sjätte sinnet

Se: The Awakening (2011)

Brittiskt spökdrama som utspelas på 1800-talet där författare känd för att avslöja iscensatta spökerier anlitas för att undersöka en påstått hemsökt internatskola – och upptäcker att påstått inte är rätt ord. Läskigt, tragiskt och med ett eggande mysterium. Plus att Rebecca Hall (Vicky Christina Barcelona) är suverän i huvudrollen.

Istället för: Hajen

Se: Alligator (1980)

Framtida indieregissören och Oscarsnominerade manusförfattaren John Sayles skrev den här skamlöst underhållande jättereptil-löper-amok-i-storstaden-filmen där myten om vad som händer med nedspolade krokodilungar blir verklighet.

Istället för: Alla helgons blodiga natt

Se: Stilla natt, blodiga natt (1974)

För de som inte upptäckt denna kanadensiska slasher (som faktiskt kom före Halloween) eller som olyckligt nog sett den kassa remaken Black Christmas så är det dags! Psykopat telefonterroriserar flickor på studenthem en mörk julhelg – och är närmare än de tror…

Istället för: Den onda dockan

Se: Trilogy of Terror (1975)

Underskattad TV-film uppdelad i tre historier (B-filmsdrottningen Karen Black spelar huvudrollen i samtliga). Den sista delen är en riktig pärla, om en nucka som kämpar mot en blodtörstig, afrikansk voodoodocka som fått liv i hennes lägenhet. En självklar – och mer aggressiv – förlaga till Chucky.

Istället för: Twilight-serien

Se: Dog Soliders/Ginger Snaps/Natten har sitt pris/Oskyldigt blod

För de som fått för sig att spendera Halloween med Robert Pattinson & co – tänk om, gör rätt. Varulvar och vampyrer som både är läskigare och mer intressanta finns i Instängd-regissören Neil Marshalls Evil Dead-liknande debutfilm, en bisarr indiefilm om två systrar med en blodig hemlighet, en 80-talsvästern av Kathryn Bigelow (Hurt Locker) och med en återförenad trio från Aliens, samt en blodig men kul komedi av John Landis (En amerikansk varulv i London).

Istället för: Saw

Se: Den fasansfulle Dr. Phibes (1971)

Vill du se läbbig tortyr och uppfinningsrika mordscener ska du spana in den här gamla kultfilmen med skräcklegenden Vincent Price (för yngre publik mer känd som Edward Scissorhands farsa) i titelrollen – en hämndlysten, vanställd doktor som hämnas sin döda fru genom att ha ihjäl ett gäng läkare inspirerad av Egyptens tio plågor.

Istället för: Ghostbusters

Se: The Frighteners (1996)

Har du inte upptäckt Peter Jacksons 90-talsrysare så är det nu, såhär inför Hobbit, perfekt tid att göra det. En unik, spännande kombination av spökkomedi och övernaturlig slasher där demonutdrivaren Michael J. Fox får tampas med en riktigt skrämmande gast.

Istället för: Fredagen den 13:e-filmerna

Se: Bay of Blood (1971)

Mario Bavas bisarrt våldsamma men stiliga blodbad kom att stå som inspiration för 70- och 80-talets amerikanska slashervåg. Genrefans kan gotta sig i scener och mord som senare kom att imiteras av både Jason Voorhees och Michael Myers.

Andra Halloween-lämpliga skräckisar:

Trick r Treat, Idle Hands, May, Behind the Mask: The Rise of Leslie Vernon, Night of the Demons, Lady in White, Hell Night, HellBent, Killer Party

Pin It on Pinterest

Share This