Silvester: ”Det är en galen känsla att EP:n äntligen är ute”

av | maj 29, 2017 | Framsida Startslider, Intervjuer

I fredags släppte den danska trion Silvester sin debut-EP Show Me och vi passade på att ställa några frågor till bandet om den danska musikscenen, popmusik och om skapandeprocessen kring EP:n.

Hur började historien om trion Silvester?
– Silvester består av Awinbeh Ayagiba, Ida Duelund och Malthe Rostrup. Vi kommer alla från väldigt olika bakgrunder inom musiken, men det slutade ändå med att vi började göra musik tillsammans när vi studerande på Rhythmic Music Conservatoy i Köpenhamn.

I fredags släppte ni er debut-EP Show Me, hur känns det?
– Lättade! Den här EP:n har skapats under en lång tid och det känns så himla fint att den äntligen är uppe och att folk faktiskt kan lyssna på den. Några av låtarna har vi jobbat på i 4-5 år, så det är en galen känsla att den äntligen är ute.

Berätta lite om inspirationen bakom den?
– När det kommer till själva låtskrivandet, så är varje spår på EP:n en hyllning till tiden då vi själva upptäckte annan slags musik. Vi har bland annat en hyllning till John Lennon från när vi körde runt i Los Angeles och vi lyssnade på popmusik på radion och influenser från när vi upptäckte house i Berlin och så vidare. Vi har också varit väldigt inspirerade av vad Pro Tools, Logic och Ableton kan göra för musiken.

Var det någon låt på EP:n som stod ut från resten i själva skapandeprocessen?
On The Run var den svåraste låten att göra och det gör väl att den skiljer sig från resten. Awinbeh skrev låten för nästan fem år sedan och vi har spenderat de senaste 3 åren att skapa olika slags arrangemang till låten. Allt från den ursprungliga lo-fi Beatles-versionen till en modern Mø-liknande version och till och med till en version med en 52-personers symfonisk orkester. Till slut försökte vi bara hålla det så enkelt som möjligt.

Vad tycker ni initierar en riktigt bra poplåt?
– Den är väldigt enkel, catchy och viktigast av att är att den har något nytt i sig. Till exempel med Rihannas Work, ingen visste att en kunde repetera ett enda ord 600 gånger och med några karibiska slang däremellan och på det sättet lyckas göra en all star popsång, men det gick.

Om ni bara fick välja fem låtar som betytt mycket för popmusik generellt, vilka skulle det vara?
– Vi var tvungna att välja sex stycken:

John Lennon – Jealous Guy
Lil Yachty – Peek a Boo
Micheal Jackson – Heal The World
Rihanna – Work
Franck Ocean – Nights
Daft Punk – Digital love

Det känns som att Danmark blomstrar just nu när det kommer till ny musik och band. Håller ni med och har ni i så fall några tips på lokala band som en bör kolla upp?
– Verkligen! Det händer verkligen mycket just nu, här är några namn värda att kolla upp, bara för att nämna några få:JadaSmerzGossAstrid Sonne och Liss.

Vad händer nu efter releasen, jag såg att ni ska spela på Roskilde! Kul! Längtar ni efter att spela mer live eller vill ni tillbaka in i studion?
– Ja, Roskilde kommer bli grymt och sedan har vi några andra stora danska festivaler under sommaren. Men resten av tiden kommer vi att arbeta hårt med nästa EP, så det kommer att bli väldigt spännande.

Författare:
Elin Strömberg, Skribent & Chefredaktör

Relaterade artiklar

Pin It on Pinterest

Share This