Shitbaby Mammals: ”Gnistorna bara flög mellan oss”

av | Jun 8, 2017 | Intervjuer, Läsvärt

Shitbaby Mammals är det svängigaste som Östergötland har bjudit oss på länge och nu är de aktuella med ett nytt samarbete tillsammans med skivbolaget Nixon Men. Vi tog ett snack med duon om deras debutalbum Love. Live. Lambada och inspirationen bakom det.

Hur började historien om Shitbaby Mammals?
– Efter att av en slump återigen ha hamnat i samma stad följde många kvällar i en replokal med folköl och höga gitarrer. Vi är gamla klasskamrater och har spelat tillsammans förut. Det kändes ganska naturligt att bara köra på. Vi hade en grej på gång från början som betydligt mer progressiv och knasig á la Them Crooked Vultures. Efter något halvår kändes downstrokegitarrer och tuffa trumkomp mer intressant och Shitbaby Mammals var format. Vi spelade in en EP på Dahlian Studio i Linköping och spelade efter några månader vårt första gig som förband till bob hund på The Crypt i Linköping.

Ni har precis börjat samarbeta med skivbolaget Nixon Men, berätta lite om det?
– Nixon Men är ju gänget som kört de bästa bokningarna i Göteborg under drygt ett år. De bokade oss till en riktigt blöt spelning på ”Skjul Fyra Sex” tidigare i år och gnistor bara flög mellan oss. Dem var sugna på att ta saker vidare och erbjöd att signa vårt debutalbum till en helt ny label. De är riktiga jävla eldsjälar som gör livet mycket lättare. Samarbetet har gått riktigt bra och vi är himla stolta över att ha plattan hos dem.

Ni beskriver er musik som oväsen från Östergötland och jag skulle vilja tillägga jäkligt svängigt sådan. Vad har ni för influenser?
– Tack! Allt som svänger och allt som manar till allsång är ju helt klart en inspiration. Det är svårt att veta exakt vad som hittar in i musiken. Vi har både en brinnande kärlek till i princip allt Josh Homme någonsin rört.

Har ni något specifikt album som påverkat er personligen i musikväg och varför?
Exile on Main Street. Riktigt tråkigt och larvigt standard svar. Mest för att den fick mig mer intresserad av att spela musik. Jag hade en tveksam period för 10 år sedan när han körde stenhårt på utsvängda brallor och konstiga kepsar. Exile var allt jag lyssnade på. Den fick mig att köpa en telecaster och tycka det var fränt med rökning. Creatures of the Night fick in mig på KISS när jag var 6 år. Den plattan är lika bra idag. Hade även långa perioder med Bon Ivers andra platta och The Year of Hibernation med Youth Lagoon.

– En av Eriks absoluta favoritplattor är Queens of the Stone Ages Era Vulgaris. En skiva som en kan dra på när som helst och alltid hitta nya intressanta saker med. Det snygga skräpiga soundet och känslan för detaljer är verkligen något vi inspirerats av. Sedan är Erik en bob hund-fanatiker sedan länge och skulle kunna lägga 3-4 av deras tidiga skivor på en top 10-lista.

Ni släppte nyligen ert debutalbum Love. Live. Lambada, hur såg processen ut under skapandet av den?
– Vi tror den var rätt standard. Mycket kaffe, mycket ångest, mycket omtagningar. Vi har en dålig vana av att skriva klart låtar i studion. Det tar extremt mycket tid och producent Lundgren var inte amused.

Finns det någon specifik låt på plattan som ni känner extra mycket för?
– Jag tycker nog låten Fire Brigade blev bäst. Den har alla element som jag vill att en låt ska ha. Också en låt som är rolig att spela live. Den Erik känner mest för måste vara titelspåret. Det kändes verkligen som vi träffade rätt där och gjorde något överraskande, fräscht och lite annorlunda. Sedan tycker Erik även att Mustard Love och Root Beer & Wine har sina stunder.

Det känns verkligen som att er musik passar perfekt i liveformat. Har ni den kärleken till att stå på scen som en kan tro?
– Ja! Live spelar vi som kvintett och det är alltid kul att spela med dem. Ett riktigt jävla rövgäng. Musiken är ju väldigt tacksam att spela live också. Alla får mycket plats för solon och ös.

Vad händer härnäst, har ni mer musik på gång?
– Vi ska lira på underbara Sjööset i augusti. Vi har lite gig i bl.a. Stockholm och Göteborg på gång men inga fasta datum ännu. Sen är en live-in-studioinspelning på Gardenia Studio i Linköping i juli. Det är alltid ny musik på gång! Vi siktar på platta nr 2 till december. Vem har tid att ta det lugnt?

Berätta om er nya musikvideo till Fire Brigade?
– 
Musikvideon till Fire Brigade filmades av Joakim Sjöholm på kassettreleasen av plattan på The Crypt i Linköping. 

Författare:
Elin Strömberg, Skribent & Chefredaktör

Relaterade artiklar

Pin It on Pinterest

Share This