Finns det något bättre än en liten bokhandel eller ett mysigt biblioteket? Möjligtvis enligt många. Men inte enligt mig. Det är någonting med hyllor fyllda med böcker som får mig att må bra. Speciellt nu på hösten och början på vintern när allt en vill göra är att krypa in under en filt med en kopp te och en härlig bok. Dock finns det någonting som är lika bra – och det är att njuta en bra film i mörkret. I kombination av dessa två för att uppnå maximalt mys finns det sex filmer med antingen en bokhandel eller ett bibliotek som ni borde kolla in, om ni inte redan gjort det.

Hugo Foto:  Paramount Pictures

Hugo Foto: Paramount Pictures

Notting Hill

Det är svårt att nämna filmer med böcker utan att nämna Notting Hill där en får följa bokhandels ägaren William Thacker (Hugh Grant) som förälskar sig i filmstjärnan Anna Scott (Julia Roberts). Det är en väldigt mysig och brittisk bokhandel med trångt utrymme och fantastisk skyltfönster. Notting Hill får alla bokälskare att vilja öppna upp sin egen handel, oavsett om en råkar springa på en filmstjärna eller inte.

Harry Potter och Hemligheternas kammare

Visserligen kan man se vilken Harry Potter-film som helst och se fantastiska bilder på det otroliga biblioteket. Men den här gången valde jag att just nämna tvåan på grund av att den även har en härlig scen i en bokhandel där Professor Gilderoy Lockhart visar upp sina böcker. Även den här bokhandeln har ett begränsat utrymme som får den att kännas extra mysig, men det som får den här att bli ännu mer fantastisk är den härliga trappen som tar upp en stor plats.

Hugo

Stort bibliotek med flera våningar, ett fantastiskt ljus som kommer in från de stora fönstren och böcker som ligger huller om buller. Det är en sagolik atomsfär som fångas upp i den lika fantastiska filmen Hugo från 2011. Martin Scorseses film handlar om den föräldralösa pojken Hugo som i ett försök att få kontakt med sin döda far genom en mekanisk man. En fantastisk vacker film, med lika fina biblioteksscener.

Se7en Foto: New Line Cinema

Se7en Foto: New Line Cinema

You’ve Got Mail

Meg Ryans karaktär äger en bokhandel för barn där det finns annorlunda böcker och stort utrymme för lek och läsning. Bokhandeln har funnits i flera år och spridit sin glädje bland lokalbefolkningen. Men sen kommer Tom Hanks karaktär och öppnar upp en stor bokaffärskedja, med större utbud men ack så opersonlig. Detta är verkligen en film som får en att uppskatta de små bokaffärerna och viljan av att inte gå in på närmaste Akademibokhandel när en letar efter en bok nästa gång.

The Breakfast Club

Vi går ifrån de mysiga biblioteken och bokhandlarna och vänder oss till ett äkta skolbibliotek som figurera som ett fängelse för ungdomarna i The Breakfast Club. Fem stycken ungdomar får kvarsittning en lördag och det ska spenderas tysta i ett bibliotek. Det blir dock inte tyst, men däremot en fin film där ungdomarna, en för varje stereotyp, öppnar sina hjärtan för varandra och blir vänner.

Se7en

En mörk film behöver ibland ett mörkt bibliotek med ikoniska gröna lampor. Det är precis det som David Finchers film Se7en bjuder på. Polisen Somerset (spelad av Morgan Freeman) besöker ett bibliotek efter stängning för att studera de böckerna som seriemördaren, John Doe, har lånat. Spoiler, det är inga kärleksromaner. Även om scenen är i och för sig ganska mörk och komponerat till Bach, vilket får den att vara motsatsen till mysig, så är det någonting med det stora biblioteket och stämningen där som ändå får mig att småmysa framför tv:n.

Pin It on Pinterest

Share This