Selmas saga Foto: SVT

Selmas saga Foto: SVT

Under de senaste åren har jag alltid saknat någonting med julkalendern. Allt från snön, den mysiga julkänslan till narratologiskt berättande. Men i år verkar det som min önskan är uppfylld. För årets julkalender, Selmas saga, bjuder på allt det här i en magisk miljö. 

Selmas saga handlar om åttaåriga Selma som efter ha fått dåliga nyheter flyr ut i vinternatten där hon träffar på uppfinnaren Efraim von Trippelhatt. Tillsammans ska de få svar på en av världens mest frågade fråga: finns tomten på riktigt? Efraim vill bevisa sin tes till den vetenskapliga akademin som skrattar åt hans forskning och Selma vill få hennes högsta önskan uppfylld. Det blir ett magiskt äventyr, och svaret på om jultomten finns? Ja, det får vi säkert svar på under självaste julafton.

När jag tittade på de första avsnitten kom det samma härliga känsla över mig som jag kände när jag själv var barn och satt bänkad framför tv:n varje morgon och såg på julkalendrar såsom Pelle Svanslös och Julens hjältar. Jag hoppas, och tror, att den här kommer bli en succé för både stora och små. Barnen som får se ett magiskt äventyr inpackat i en julanda, och de vuxna för påminnelsen om våra gamla minnen om de gamla julkalendrarna.

Förra årets julkalender, Tusen år till julafton, var en av de mest sedda julkalendrar och var älskad av många. Men andra, saknade just julkänslan och inte minst snön. Era röster är nu hörda och om det är snö ni vill ha så kommer ni få det. För Selmas saga är mer av en klassisk julkalender som hämtat sin inspiration från Kalle och chokladfabriken och Andrées polarexpedition.

I år har jag svårt för att tro att någon skulle klaga på julkalendern. Men man vet aldrig. Manusförfattarna, samt regissörerna, till Selmas saga är Per Simonsson och Stefan Roos som var namnen bakom tidigare julkalendern Tjuvarnas jul från 2011. Där de gav tittarna snö och julkänsla, men tittarna anmärkte att barnen lärde sig att stjäla. Men som sagt, i år tror jag det kan bli svårt att hitta någonting som leder till tittarstormar och löpsedlar. För vad kan gå fel med snö, och en flickas önskan att träffa jultomten?

Julkalendern visas i SVT1 och Barnkanalen varje dag mellan 1 och 24 december klockan 07:15 (08:45 på helger) samt 18:45. 

Relaterade artiklar

Pin It on Pinterest

Share This