Say Sue Me: ”Vi är alltid glada och fulla av förväntan när vi anländer till en ny stad”

av | okt 25, 2018 | Framsida Startslider, Intervjuer

Det sydkoreanska indiepopbandet Say Sue Me spelar på Landet i Stockholm på lördag och vi har pratat med bandet om deras intensiva turné och den koreanska indiescenen.

Hur började historian om Say Sue Me?
– Bandet bildades under vintern 2012 när vi möttes för att dricka te och öl i en te-affär i Nampo-dong. När vi först startade bandet var det inte speciellt seriöst, vår första basist slutade och Jae Young började. Under sommaren året därpå började vi tillslut att skriva låtar tillsammans.

I Sverige talas de en del om koreansk musik just nu som BTS och Red Velvet, men vi hör sällan något om indiescenen i Korea. Kan ni inte berätta om hur klimatet för genren ser ut där?
– Indiescenen i Korea är mycket mer varierad och aktiv än vad man kanske tror. Det finns scener för alla genres så som punk, hardcore och folk. Men även en stor del går till populärmusik. Indiescenen har vuxit sedan 90-talet och city-pop (det som utländska tillverkare kallar K-pop) har blivit väldigt populär den senaste tiden, vilket såklart också har påverkat musiken i Korea.

Har ni några tips på Koreanska band som vi borde kolla in?
Vi skulle vilja tipsa om Kim Ildu som är en singer-songwriter från Busan. Han är både medlem i bandet och soloartist. Med sin djupa sång och texter som poesi får Kim Ildus musik en att vilja möta världen och varmt omfamna den.

Berätta om er senaste singeln och musikvideo till låten B Lover.
– I augusti släppte vi en 7 tums vinyl med låtarna Just Joking Around och B Lover. Just Joking Around blev klar precis innan vi spelade in vårt andra album Where we were together. Titeln på det andra albumet är taget från lyriken i låten, som handlar om vår förra trummis Semin. B Lover är en historia om en person med B-personlighet som älskar B filmer och öl. Så i musikvideon försökte vi fånga den där b-känslan.

Ni har ett rätt högt tempo när det gäller att producera ny musik och har släppt två album på två år. Hur ser er skapandeprocess ut egentligen?
– Byungkyu spelar på sin gitarr, hittar en melodi och ibland blir den bra. Ibland skrivs även låttexterna tillsammans med melodin, men oftast hittar vi ett visst begrepp kring genre, rytm, vokal eller ett centrerade instrument och gör arrangemangen från början. Rytminstrumentens färg representerar sångens genre, så Byungkyu är mer intresserad av trumbasen än melodin. När färgen har bestämts, melodin passar och fäster, lägger Sumi på texten. Sedan arrangerar vi alla detaljer en gång till baserat på texterna.

Förtillfället är ni ute på turné och har spelningar alla dagar i veckan. Hur är det och ser ni fram emot något specifikt stopp på turnén?
– Vi äter mycket pizza när vi är ute på turné. Ibland händer det två gånger om dagen. Men ibland tar vi med en kokare så vi kan göra vår egen koreansk mat. Vi har aldrig varit i Sverige, Danmark, Scweiz, Italien och Spanien, så det ska bli jättekul att åka dit. Vi är alltid glada och fulla av förundran när vi anländer till en ny stad. Korea har ett mycket mindre utrymme för turneér så för oss är Europa väldigt intressant. Speciellt eftersom det är så annorlunda. Vi är glada över att ha blivit inbjuda att spela på Paradiso i Amsterdam igen. Det är ett legendariskt rockställe som har så mycket historia i sig.

Har valet att skriva era texter på engelska alltid varit självklart?
– Hittills i alla fall, det är roligt och enkelt att skriva på engelska. Men vi försöker att lägga till koreansk text i låtarna också. Det kommer att släppas en ny singel i slutet på året som skriven på koreanska.

”Vi har spelat in något väldigt speciellt som kommer att släppas i slutet på året.”

Kan ni inte berätta om idén bakom EP:n It’s just a short walk?
– Vi har alltid velat göra ett cover album så vi kom överens om att göra ett till Record Store Day i år. I december startade vi det nya projektet med ett exalterat hjärta direkt efter inspelningen av vårt andra album. Först ville vi göra tolkningar av Yo La Tengo eller Pavement eftersom det är favoriter till oss alla. Men sedan bestämde vi oss för att ta musik från legendariska band från förr men göra det i stil med vår, eller Yo La Tengo eller Pavement musik.

Vad händer efter turnén?
– Vi har många spelningar i Korea i sommar, men vi har också spelat in något väldigt speciellt som kommer att släppas i slutet på året. Mer information om det kommer att annonseras snart. Det här året har verkligen varit helt galet och vi har turnerat i Europa, Japan och Korea. Men vi har även hunnit skriva fler låtar, spela in och släppa vår debutalbum och EP som har remastrats och ska släppas på vinyl för första gången nästa år. Vi har verkligen gjort allt vi har kunnat så vi kommer vilja vila lite efter den här turnén. Men vi har redan planerat några spelningar i Korea och vi har precis blivit bokade till SWSW 2019.

Författare:
Elin Strömberg, Chefredaktör och skribent

Fotografi:
Jeongran Park

Pin It on Pinterest

Share This