Ännu en modevecka i Stockholm är över. Nästan 30 stycken svenska modeskapare har under tre intensiva dagar visat upp vår- och sommarkollektioner inför 2016. Men vad var bäst? Vilka var trenderna? Vilka blev snackisarna? Moderedaktionen sammanfattar.


Veckans bästa visning

Nicklas Kihlberg: Ida Klambornimage
Ida Klamborn tillhör den lilla skara modeskapare som har en stark personlig estetik och som ständigt utvecklas. Klamborn har också förmågan att förvandla tankar, historier och visioner till mode och hon gör det med bravur. Ida Klamborns visning var liten och intim men var den enda visningen jag gick ut från med känslor och intryck inom mig.


Ellen Pan: Giorgi Rostiashviliimage
Det är inte lätt att leva upp till alla förväntningar när man gör sin första visning på Fashion Week, men Rostiashvili lyckas faktiskt med det konststycket. Hans vårkollektion är precis i min smak och jag jublar över denna nya favorit på modeveckan.


Dunja Horvatovic: Ida Sjöstedtimage
Ida Sjöstedt förvånade och visade utveckling när hon uteslöt en stor mängd kitsch och barnslighet från catwalken. Utan att förlora sin signaturstil visade hon en mer sofistikerad, tidlös och internationellt tilltalande riktning. Fastän kollektionen var mer nedtonad än tidigare bjöd den på flera wow-ögonblick och påminde om hur unik hon är på den svenska modescenen.


Martina Axtelius: Carin Westerimage
Carin Wester kammande hem hela vinsten i år för min del som modeveckans bästa kollektion. Hon har en fingertoppskänsla för detaljer, inget snack om den saken! Stilfulla, skandinaviska kreationer med detaljer som gjorde vartenda plagg intressanta. Guldknopparna som agerade fina detaljer på både skor och toppar var genialisk idé och jag vill inget hellre än att sticka in mina fötter i dem skorna i vår.


Veckans största snackisar

1. Out of town
BACK:s visning som inte var någon visning eftersom Ann-Sofie dragit på charter.

2. Kändismodell
Att Zara Larsson gick modell på Ida Klamborns visning.

3. Training for Mars
Björn Borgs spektakulära visning med Mars-tema under Västerbron.


Veckans största kändisar

1. Alicia Vikander
Sveriges egen Hollywood-stjärna tillika etta på listan över världens bäst klädda spred stjärnglans över modeveckan.

2. Zara Larsson
Hon är kanske Sveriges mest omtalade person just nu och så klart fanns det en plats för henne på modeveckan. Hon debuterade som modell under Ida Klamborns visning.

3. Bea Åkerlund
En av världens mest kända stylister förgyllde modeveckan och gick på förvånansvärt många visningar.


Veckans största trender

1. Fransbonanza
I efterhand har vi svårt att nämna något märke som inte hade fransar. De sitter på jackor, byxor, klänningar, blusar och så vidare. Allt är fransigt i vår.

J. Lindeberg, Minimarket och

J. Lindeberg, Minimarket och Carin Wester.


2. 50 nyanser av rosa
En av vårens starkaste accentfärger verkar bli rosa i olika former. Allt från chockrosa, laxrosa, puderrosa och brandrosa till korallfärgat.

By Malina, Ida Sjöstedt och House of Dagmar.

By Malina, Ida Sjöstedt och House of Dagmar.


3. Baraxlat
I vår hasar vi ner allt som går att hasa ner och låter axlarna synas. Axelband är helt bannlysta!

House of Dagmar, Minimarket och Stylein.

House of Dagmar, Minimarket och Stylein.


4. Skinn, lack och läder
Svenska modeskapare fortsätter att friskt använda de hårdare materialen. Särskilt trendigt är det att blanda olika typer av skinnmaterial i samma plagg.

Whyred, Giorgi Rostiashvili och Stylein.

Whyred, Giorgi Rostiashvili och Stylein.


5. Vida byxor
Även om många talar om att 80-talet håller på att bli trendigt fortsätter 70-talet leva genom de utsvängda byxorna. Inför kommande säsong tar flera märken steget och satsar på riktigt vida byxor. Byxorna får också gärna hjälpa till att markera midjan, allra helst med resår.

Edwin Trieu, Cheap Monday och By Malina.

Edwin Trieu, Cheap Monday och By Malina.

Pin It on Pinterest

Share This