Ännu en modevecka i Stockholm är över. Tre dagar fyllda av ett 20-tal visningar bjöds vi på, men vad var bäst? Vilka var trenderna? Och vad har det snackats om mellan visningarna? Popmanis moderedaktion sammanfattar Fashion Week Stockholm AW16.

All vår bevakning från modeveckan med bilder, recensioner, intervjuer och streetstyle hittas här.

Foto: Mathias Nordgren

Veckans fem bästa visningar

1. J. Lindebergjl
Äntligen träffade J. Lindeberg rakt i krysset. Kollektionen var tydlig, tillspetsad och extremt proffsig i alla avseenden. Det var också Jessy Heuvelinks sista för märket. Nu tar Johan Lindeberg över igen och nu ska han alltså förvalta Heuvelinks arv. Blir spännande att se!

2. Ida Klambornidak
Klamborn levererar på topp precis som vanligt. Kollektionen var annorlunda jämfört med de tidigare men den unika Klamborn-estetiken fanns där. Dessutom var budskapet tydligt! Super Mega Pussy Vagina åt alla!

3. House of Dagmardagmar
Kollektionen var lite märklig men ändå så klockren, klockrent Dagmar. Kombinationen murrigt, mystiskt och märkligt visade sig vara vinnande för ett av Sveriges starkaste märken.

4. DRKNdrkn1
Vi gillar det här. Mycket på grund av spektaklet kring visningen men kollektionen i sig var faktiskt riktigt bra. Det Erik Bjerkesjö rör vid blir liksom till guld. Dessutom är kopplingen till gamingkulturen genial.

5. Whyred Manwhy_men
Whyred utforskade nya områden den här modeveckan och det blev spännande. Dessutom delade de upp märket i två kollektionen. Även om de liknade varandra var herrsidan snäppet starkare!

Veckans fem största snackisar

1. Hallå, vad händer?!
Den här modeveckan var mindre än på länge. Schemat var tunt och många saknades, hålen mellan visningarna var långa och det var stundom allmänt segt. Dessutom var det kändisfattigt. Anna Kinberg Batra var nog den roligaste att spana på på andra sidan catwalken och det säger en hel del (hon såg förresten extremt obekväm ut hela tiden). Trots allt detta inkluderas även ny teknik i sammanhanget och veckan öppnas upp för allmänheten. Modeveckan är i en slags utvecklingsfas och det är svårt att sätta fingret på exakt vart vi är påväg.

2. Robotar, bomber och laser
Veckans avslutningsvisning och den mest bombastiska visningen modeveckan upplevt på länge bjöd nykomlingen DRKN på. Dessutom var visningen välbesökt och väldigt hajpad på förhand. Även Ida Klamborns robotar på front row talades det en hel del om.

3. Björn Borg x Craig Green
Craig Green hade åstadkommit en estetiskt galant kollektion för Björn Borg. Kul också att märket den här säsongen satsar på själva kollektionen och inte bara på show (även om vi ju älskar show också!).

4. Maria Nilsdotter och nakenchock
Det var spännande att se hur en designer som främst gör smycken och accessoarer tog sig an en catwalkpresentation. Resultatet blev balett och naket! Svältfödda på show som vi var klappade vi glatt i händerna. Det gjorde vi även när Lazoschmidl bjöd på rumpchock under Fashion Talents-visningen.

5. Kulturpolitik
På knackig engelska invigde kulturminister Alice Bah Kuhkne modeveckan och det blev en hel del prat om kulturpolitik, finansring av ungt mode och annat ”tungt” under veckan. Kanske var det modedoktorn Philip Warkander som satte standard med den här artikeln i SvD som publicerades dagen innan allt började.

Veckans fem tydligaste trender

tr_1

AltewaiSaome, Whyred och Stylein.

1. Tunga tyger
Tänk dimma och blöta, tunga tyger. Strävt och hårt. Det traditionellt brittiska med tweed i grått och brunt är helt rätt.

tr_3

STAND, Valerie och Busnel.

2. Fluff fluff
Som motsats till det tunga har även lätta material dominerat under modeveckan. Tänk fluff fluff, gull gull och lull lull. Hår, päls, lurv, fjädrar och så vidare.

tr_5

Nebel, House of Dagmar och DRKN.

3. Non-gender
Äntligen börjar unisexmodet slå igenom i sin rätta bemärkelse, helt enkelt non-gender. Det här är inte tråkigt och anonymt utan avancerat och detaljerat. Dessutom var i princip alla kollektioner på Swedish Fashion Talents-visningen just non-gender.

tr_2

Valerie, Whyred och Stylein.

4. Rustika rustningar
Ta skydd mot höstkylan och världens orättvisor med dina kläder.

tr_4

Stylein, Ida Klamborn och FWSS.

5. Sammet
Oj, vad mycket sammet vi sett. Helt klart det trendigaste materialet i höst. Funkar som slät, krossad eller i kombination med andra material.

Pin It on Pinterest

Share This