Sam Florian: “Jag kommer alltid att testa nya saker i mitt låtskrivande”

av | jul 1, 2020 | Artiklar, Framsida Startslider, Intervjuer

Hyllade Sam Florian är aktuell med sitt andra album Avocado Daydream. I en intervju med Popmani berättar han om albumet, folkhögskolelivet och dagdrömmar.

Sam Florian debuterade under 2018 med singeln Days och har sedan dess gått från klarhet till klarhet med sina fina texter och spännande ljudbild. Nu är han aktuell med sitt senaste album Avocado Daydream, ett album som han berättar kändes pirrigt att släppa.

– Reaktionerna är över min förväntan. Det känns också lite pirrigt att släppa den svåra andra skivan, men folk verkar gilla den hittills.

Titeln Avocado Daydream är inspirerad av vistelsen på folkhögskola, en tid som han beskriver som mycket speciell.

– Jag skrev nästan hela plattan på mitt rum i internatet på en folkhögskola där jag hade lakan med avokadomönster så titeln kommer därifrån. Skivan handlar mycket om dagdrömmar och tankar under min tid där.

Han berättar att inspirationen till albumet har många olika influenser och att han har hittat inspiration i många andra artisters verk.

– Jag har lyssnat mycket på Thundercat och jag tror det hörs mycket i mina basgångar. Sen lyssnar jag mycket på svenska akter som Hanna Järver. Otroligt mycket inspiration kommer från henne. Och som sagt handlar skivan mycket om dagdrömmar så det har hämtats en del inspiration därifrån också.

”Det är fortfarande sovrumspop
men med fler element.”

Sam Florians debutskiva Youth släpptes förra året och han berättar att han ser en rätt tydlig skillnad mellan verken.

Avocado Daydream är märkbart mer upbeat än mitt debutalbum och är mer diskoinfluerad. Det är fortfarande sovrumspop, men med fler element. Förra skivan var lite mer lo-fi än denna och det beror nog mest på att jag har blivit lite bättre på att spela in rent tekniskt.

Förutom att släppa debutalbumet Youth som han skrev på engelska hann Sam Florian även i fjol med att släppa en EP på svenska. Och att blanda språk har varit en utmaning berättar han.

– Engelska har alltid känts som det enklare språket att skriva på, både rytmiskt och rent språkmässigt. Att skriva på svenska var för mig en utmaning, men jag hade sjukt kul när gjorde det så det kommer nog fler låtar på svenska. Jag kommer alltid att testa nya saker i mitt låtskrivande, så även om jag landar i något så kommer jag nog att tröttna på det spåret om jag gör det för länge.

Sam Florian har berättat att han skriver mycket av sin musik hemma i sin lägenhet eller som tidigare nämnt, under folkhögskoletiden. Att samtidigt uppmärksammas internationellt och få fina recensioner är en kontrast som han tycker är rolig.

– Jag gör det som jag känner mig bekväm med och det är så fett att kunna göra all musik från sovrummet och att sedan dra ut och turnera på samma material. Jag vet inget annat sätt att göra det på som skulle kännas najs för mig.

Sam Florian har hyllats som låtskrivare, både för hans texter på svenska och engelska. Han tror själv att hyllningarna kommer efter många många timmars arbete.

– Jag har skrivit låtar i över 10 år så jag har nog gjort mina 10 000 timmar!

De kommande planerna för året har blivit lite förändrade i och med coronaviruset. Han berättar att han ville turnera med nya skivan, men att planerna nu får blir helt annorlunda.

– Jag har dock en livestream på Waves Vienna i september. Sen vill jag släppa så mycket musik som möjligt under 2020!

Författare:
Emma Isberg, Redaktör

 

Pin It on Pinterest

Share This