RO-E: ”I slutändan handlar allt om att dela erfarenheter med fina personer”

av | jul 23, 2019 | Framsida Startslider, Intervjuer, Läsvärt

Bakom artistnamnet RO-E står Marta Reguera från Bilbao, Spanien, aktuell med singeln ​Man Fatale ​och tillhörande musikvideo som släpptes i våras. Efter sina universitetsstudier i Spanien flyttade hon till Sverige för att börja hålla på med musik. Marta berättar om att skriva musik utifrån känslor som känns sanna, ruset av att sjunga live, det kommande albumet Allures​, och att musikskapande i slutändan handlar om erfarenheter och möten med fina personer.

När och hur började du göra musik?
– Jag visste inte att jag kunde sjunga förrän jag var nästan 24 år. Då sa en vän till mig “Okej, du kan sjunga, börja skriv låtar.” Och några månader senare hade jag ett helt set som jag kunde spela live. Jag stannade aldrig upp och tänkte på om det vara något jag kunde eller inte. Det är något jag tackar mitt gamla jag för.

Hur skulle du definiera musiken du gör?
– På senaste har jag kallat det elektronisk singer-songwriting, eller avant-pop. Jag brukar alltid säga att jag flyttade till Sverige för att jag ville göra något halvvägs mellan The Knife​ ​och Wildbirds & Peacedrums.

Var får du inspiration ifrån?
– Jag älskar film och får många idéer från olika repliker i filmer. Jag får också många av mina idéer från känslor. Jag är alltid rädd för hur min musik ska åldras och att inte känna mig stolt över min musik i framtiden. Så jag försöker alltid att skriva låtar utifrån känslor som känns sanna för mig. Idéer kan förändras, samhällen förändras. Men det finns känslor som helt enkelt känns sanna. Och om en inte skulle känna på samma sätt, för att vi tacksamt nog lär oss och utvecklas, så går det alltid att anknyta till hur saker och ting kändes i vissa situationer. Även om vissa av mina tidigare låtar känns cheesy enligt mig just nu, kan jag ändå relatera till känslan som födde dem.

Hur går processen bakom ditt musikskapandet till?
– Det börjar med ett beat, eller ett litet riff. Sen försöker jag att knyta samman det med idéer eller koncept som jag vill jobba med. Jag har massa anteckningar på min dator med sånt. Och från orden kommer i sin tur frasering och melodi. Att arrangera kommer sist. Jag tror att jag har gjort på alla möjliga olika sätt, men oftast går det till så.

”Adrenalinet som skärper sinnena, som att jag kan känna varenda cell på min hud. Det är den renaste känslan jag upplevt.”


Vad har du för mål och ambitioner med musiken?

– Jag vill bara fortsätta känna mig inspirerad till att göra musik. Att kunna arrangera ambitiösa konserter och skapa fina stunder för personerna som är där. Jag har även börjat producera mina egna videos och finner det väldigt givande. Att sätta ihop ett team, arbeta på ett koncept ihop och bry sig om detaljerna, sånt vill jag göra mer av. Men att sjunga live kanske ändå slår det. De där stunderna när luften stannar och det känns som att jag kan känna hela rummet. Adrenalinet som skärper sinnena, som att jag kan känna varenda cell på min hud. Det är den renaste känslan jag upplevt.

En låt du skulle lyssna på en sommarkväll i juli?
– Jag skulle säga ​Empire Ants m​ed Gorillaz feat. Little Dragon. Så kul att det alltid finns en koppling till Sverige. Den släpptes 2010 men jag har precis upptäckt den, och den är ett elegant exempel från en genre med låtar som blir storslagna mot slutet. Jag älskar låtar med drastiska vändningar. Den passar perfekt med något gott att dricka vid en solnedgång.

Vad ligger framför dig nu, i musikväg?
– Just nu håller jag på att färdigställa mitt första album, och jag är väldigt spänd över att få släppa det. Albumet heter ​Allures​ och kommer till hösten. Jag håller på att planera ett event för det i Stockholm, samt två mindre turnéer, en i Spanien i höst och en i Sverige i början av 2020. Jag har också flera musikvideos på gång som jag ser fram emot att dela med mig av. Och så har jag precis kommit hem från Granada där jag filmat en live session med musiker från Lori Meyers och Los Planetas, två stora, spanska indie-band. I slutändan så är det ju det allt handlar om, att dela erfarenheter med fina personer.

Författare:
Klara Ågren, Skribent

Fotografi:
Linnéa Cramer

Pin It on Pinterest

Share This